Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Filipíny sa po 19 rokoch vrátila detská obrna

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na detskú obrnu neexistuje nijaká liečba - predchádzať sa jej dá len pomocou očkovania. Smrteľná je len zriedkakedy, môže však spôsobiť paralýzu.

Manila 19. septembra (TASR) - Na Filipínach zaznamenali po 19 rokoch návrat detskej obrny. Informovali o tom vo štvrtok tamojší zdravotnícki predstavitelia, píše agentúra DPA.

Opätovné vypuknutie tohto vysoko nákazlivého ochorenia oznámil na mediálnom brífingu minister zdravotníctva Francisco Duque po tom, ako detskú obranu potvrdili u trojročného dievčaťa v juhofilipínskej provincii Lanao del Sur. Výskyt vírusu zistili aj v environmentálnych vzorkách v mestách Manila a Davao.

"Všetkým deťom na Filipínach hrozí riziko celoživotnej paralýzy v dôsledku vypuknutia tejto choroby," uviedla na svojej webovej stránke Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Vzorky testoval vládny výskumný ústav a overili ich ústavy pre infekčné choroby v Japonsku a Spojených štátoch, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Filipíny boli vyhlásené za krajinu, v ktorej sa detská obrna už nevyskytuje, v roku 2000, pričom posledný prípad bol zaznamenaný v roku 1993.

Na detskú obrnu neexistuje nijaká liečba - predchádzať sa jej dá len pomocou očkovania. Smrteľná je len zriedkakedy, môže však spôsobiť paralýzu.

Ako uviedlo filipínske ministerstvo zdravotníctva, vláda plánuje spustiť očkovací program pre deti do piatich rokov žijúce vo vysoko rizikových oblastiach. Na vakcinácii sa majú spoločne podieľať WHO a Detský fond OSN (UNICEF).

Ako príčiny opätovného výskytu detskej obrny ministerstvo zdravotníctva uviedlo nízku mieru zaočkovania, nedostatočné sledovanie skorých príznakov tohto ochorenia, ako i zlé hygienické opatrenia.