Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Múzeum moderného umenia vo Varšave zatiaľ nepostavia

Zámer definitívne stroskotal na spore medzi úradmi poľskej metropoly a švajčiarskym architektom Christianom Kerezom.

Varšava 18. mája (TASR) - Ambiciózny zámer postaviť vo Varšave Múzeum moderného umenia definitívne stroskotal na spore medzi úradmi poľskej metropoly a švajčiarskym architektom Christianom Kerezom. Informovala o tom agentúra AP.

Pawel Baranski z varšavského magistrátu dnes oznámil, že mesto zrušilo zmluvu so švajčiarskym architektom, pretože sa mu nepodarilo dodržať termíny a nedokázal zaistiť potrebné povolenia.

Radnica zrušila zmluvu minulý týždeň a žiada od Kereza takmer 5,5 milióna zlotých (takmer 1,3 milióna eur) za prieťahy v procese projektovania.

Kerez tvrdí, že prieťahy spôsobili mestskí úradníci, ktorí mu znemožňovali pracovať kladením stále nových požiadaviek.

Podľa denníka Neue Zürcher Zeitung mesto odrazu žiadalo začleniť do projektu divadlo, kaviarne a komerčne využiteľné priestory. Múzeum malo byť postavené hlavne z prostriedkov EÚ do konca roku 2013, ale plán dostal trhliny už pred dvoma rokmi, keď sa priamo pod pozemkom začala budovať druhá linka metra. Poslednou kvapkou bola žiadosť, aby Kerez začlenil do plánov podzemné prípojky pre vodu a elektrinu, na čo dostal príliš málo času.

Kerez vyhral medzinárodnú architektonickú súťaž v roku 2007. Predstavitelia mesta teraz zvažujú vypísať novú súťaž a nájsť iného architekta. Plánované múzeum má stať hneď vedľa stalinského Paláca kultúry.