Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Musk navštívil koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri Osvienčime

Na snímke miliardár Elon Musk (uprostred), ktorý navštívil bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri poľskom meste Osvienčim v pondelok 22. januára 2024. Foto: TASR/AP

Súkromnou návštevou bývalého koncentračného tábora Musk zrejme reagoval na výzvy niektorých židovských predstaviteľov, aby na vlastné oči videl hrôzy holokaustu.

Krakov 22. januára (TASR) - Miliardár Elon Musk v pondelok navštívil bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri poľskom meste Osvienčim. Podnikateľ čelil v uplynulom období kritike za schvaľovanie antisemitskej konšpiračnej teórie na svojej sociálnej sieti X. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Súkromnou návštevou bývalého koncentračného tábora Musk zrejme reagoval na výzvy niektorých židovských predstaviteľov, aby na vlastné oči videl hrôzy holokaustu.

Koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau, vybudovalo nacistické Nemecko na území okupovaného Poľska. Stal sa celosvetovým symbolom holokaustu, keďže tam v rokoch 1940–1945 prišlo o život až milión židov a ďalších asi 100.000 ľudí nežidovského pôvodu.

Musk má v pondelok v Krakove diskutovať na konferencii organizovanej Združením európskych židov (EJA) na tému antisemitizmu v online priestore. Konferencia sa koná pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, ktorý si svet pripomína 27. januára, na výročie oslobodenie vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Multimiliardár Musk je majiteľ sociálnej siete X. Minulý rok v novembri na svojom profile vyslovil súhlas s antisemitským príspevkom, ktorého autor tvrdil, že židia podporujú "nenávisť voči belochom". "Povedal si skutočnú pravdu," reagoval na príspevok.

S platformou X následne prestali spolupracovať významní reklamní partneri ako Apple, IBM či Disney. Miliardár neskôr priznal, že to bol "najhlúpejší" príspevok, aký kedy napísal.