Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mugabeho manželka sa nebude v JAR zodpovedať za údajný útok na modelku

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe (vľavo) a jeho manželka Grace na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Modelka Gabriella Engelsová (20) tvrdí, že zimbabwianska prvá dáma na ňu zaútočila v nedeľu večer v hoteli, kam prišla navštíviť priateľov.

Harare 20. augusta (TASR) - Juhoafrické ministerstvo zahraničných vecí poskytlo diplomatickú imunitu manželke zimbabwianskeho prezidenta Grace Mugabeovej, ktorá je pritom v JAR podozrivá z fyzického útoku na mladú ženu.

Juhoafrické opozičné strany i časť verejnosti pritom žiadali, aby Mugabeová v JAR čelila vyšetrovaniu pre údajný útok na mladú modelku, ktorý sa odohral uplynulú nedeľu v jednom z luxusných hotelov na predmestí Johannesburgu.

Modelka Gabriella Engelsová (20) tvrdí, že zimbabwianska prvá dáma na ňu zaútočila v nedeľu večer v hoteli, kam prišla navštíviť priateľov. Podľa Engelsovej, ktorá zverejnila v sociálnych médiách fotografie rany na tvári, sa Mugabeovej ochrankári tomuto incidentu iba prizerali.

Vyhlásenie o poskytnutí diplomatickej imunity prvej dáme Zimbabwe sa dnes objavilo v oficiálnom vestníku JAR. Juhoafrická polícia pritom predtým vydala výzvu pre pohraničnú stráž, aby zabezpečila, že Mugabeová neopustí krajinu bez oficiálneho záznamu o tom, keďže sa v tom čase ešte len čakalo na rozhodnutie vlády ohľadom jej imunity.

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa dnes aj s manželkou vrátil z JAR do vlasti. Zábery z ich vítania na letisku v Harare dnes odvysielala štátna televízia ZBC. Mugabe sa v JAR zúčastnil na schôdzke hláv štátov a vlád južnej Afriky.

Hlavná opozičná strana v JAR, Demokratická aliancia, vyzvala dnes na parlamentné vyšetrovanie rozhodnutia juhoafrických úradov, ktoré Mugabeovej povolili opustiť JAR. Aliancia vo svojom vyhlásení na Twitteri uviedla, že juhoafrická vláda "už nemá legitimitu v oblasti medzinárodnej diplomacie a úplne pohŕda právnymi normami".

Opozičný politik John Steenhuisen prirovnal riešenie kauzy Mugabeová k rozhodnutiu juhoafrickej vlády, ktorá v roku 2015 umožnila sudánskemu prezidentovi Umarovi Bašírovi, aby opustil JAR, aj keď bol Medzinárodným trestným súdom hľadaný pre údajné vojnové zločiny.

Agentúra AP dodala, že väčšina zimbabwianskych médií o Mugabeovej škandále v JAR neinformovala. Mugabeová je pritom častým terčom kritiky za svoj nákladný životný štýl, záchvaty nakupovania a náladovosť. Jej vplyv na politické dianie v Zimbabwe je však nesporný, čo u mnohých analytikov vyvoláva dohady, že sa možno snaží prevziať úrad po svojom manželovi.