Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Mubarakovo zdravie sa vo väzení prudko zhoršilo

Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes egyptský bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemá poverenie informovať médiá.

Káhira 5. júna (TASR) - Zdravie zosadeného egyptského prezidenta Husního Mubaraka sa zhoršilo za posledné tri dni odvtedy, čo ho súd v Káhire odsúdil na doživotné väzenie v súvislosti so zabíjaním protestujúcich ľudí. Uviedol to dnes egyptský bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemá poverenie informovať médiá.

Predstaviteľ v káhirskej väznici Tura uviedol, že Mubarak tam dnes niekoľkokrát skolaboval a že keď začal mať ťažkosti s dýchaním, napojili ho na kyslíkový prístroj.

Exprezidentov stav sa zhoršil po pondelkovej návšteve jeho manželky a bývalej prvej dámy Suzanne Mubarakovej, ktorá plakala, keď ho videla v modrom väzenskom úbore, napísala agentúra AP.

Väzenské úrady odmietli Mubarakovu žiadosť, aby mu priviedli dvoch jeho osobných lekárov, nech dozerajú na jeho zdravotný stav. Nakoniec však úrady súhlasili, že premiestnia jeho syna Gamála, takisto väzňa, do neďalekej cely v blízkosti otca.

Mubaraka odsúdili v sobotu 2. júna na doživotie za to, že nezabránil zabíjaniu protestujúcich počas ľudového povstania v roku 2011, ktoré nakoniec Mubaraka zvrhlo.

Exprezidenta zatkli pred 13 mesiacmi a odvtedy až do víkendového vyhlásenia rozsudku bol umiestnený v nemocniciach: najprv v jeho obľúbenom letovisku Šarm aš-Šajch na pobreží Červeného mora a neskôr v apartmáne vo vojenskej nemocnici na okraji metropoly Káhira.