Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Morawiecki v Sejme: Služba Poľsku je záväzok, ktorý sa nikdy nekončí

Poľský premiér Mateusz Morawiecki počas svojho prejavu v parlamente vo Varšave 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Napriek očakávanej porážke v hlasovaní v prejave načrtol politiku, ktorú by jeho vláda rada uskutočnila, ale vyzdvihol aj úspechy z minulosti.

Varšava 11. decembra (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok vyhlásil, že služba Poľsku je záväzok, ktorý sa nikdy nekončí. Povedal to počas svojho pravdepodobne posledného prejavu vo funkcii v Sejme, dolnej komore poľského parlamentu. Jeho vládu ešte v pondelok čaká hlasovanie o dôvere a pretože jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS) nemá väčšinu, podľa očakávania dôveru nezíska. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

"Človek môže mať funkciu dlhšie či kratšie, ale služba Poľsku je záväzok navždy," povedal Morawiecki.

Napriek očakávanej porážke v hlasovaní v prejave načrtol politiku, ktorú by jeho vláda rada uskutočnila, ale vyzdvihol aj úspechy z minulosti.

"Program, ktorý chcem dnes predstaviť, je program pre budúcnosť Poľska; Poľska, na ktoré budeme hrdí; Poľska, ktoré je smelé, ambiciózne..., vyspelé a také, ktoré budú iní závidieť," vyhlásil.

"Čo sa mňa týka, boj za lepšie Poľsko sa nikdy nekončí, pokračuje a bude pokračovať aj v budúcnosti," dodal. V Sejme bol prítomný aj exprezident a bývalý disident Lech Walesa.

Morawiecki si je istý, že "projekt" strany PiS pripravený pre Poľsko, "musí vyhrať a aj vyhrá". "Možno nie dnes, nie v tejto komore," pripustil.

"Stojím pred vami a som hrdý..., PiS dosiahla druhý najlepší volebný výsledok v dejinách tretej poľskej republiky," povedal a vysvetlil, že žiadna iná strana nikdy nedosiahla taký počet hlasov. PiS získala vo voľbách 15. septembra 7,5 milióna hlasov.

"Preto mi prezident Andrzej Duda zveril vytvorenie vlády," pokračoval Morawiecki.

O vyslovení dôvery jeho vláde bude Sejm hlasovať o 15.00 h. PiS napriek víťazstvu vo voľbách stratila parlamentnú väčšinu a je nepravdepodobné, že pri moci tretie volebné obdobie po sebe už neostane.

Morawieckeho menšinová vláda zložila slávnostnú prísahu pred prezidentom Dudom 27. novembra.