Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Mitsotakis: Turecko by sa malo prestať vyhrážať vojnou

Kyriakos Mitsotakis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Grécko a Turecko sa sporia ohľadne nárokov na ťažbu zemného plynu v Stredozemnom mori.

Atény 4. septembra (TASR) - Turecko by malo prestať s "vyhrážkami" vojnou, aby sa mohli opäť rozbehnúť rozhovory o znížení napätia v Stredomorí, povedal v piatok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis po stretnutí s predstaviteľom čínskej komunistickej strany, píše agentúra AFP.

"Prestaňte s hrozbami, aby sme mohli opäť obnoviť kontakty," povedal Mitsotakis.

Predseda gréckej vlády dodal, že jeho minister zahraničných vecí Nikos Dendias bude v piatok o tureckých "nezákonných" aktivitách v Stredozemnom mori hovoriť s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Grécko zároveň odmietlo informáciu, že súhlasilo s rozhovormi s Tureckom pod hlavičkou Severoatlantickej aliancie (NATO).

"Zverejnená informácia, ktorá uvádza, že Grécko a Turecko súhlasili s technickými rozhovormi o znížení napätia v oblasti východného Stredomoria, nie je pravdivá," uviedol Dendias.

O rozhovoroch informoval vo štvrtok generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Grécke ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že takéto rozhovory sa začnú iba v prípade, že Turecko stiahne všetky svoje plavidlá z gréckych vôd.

Grécko a Turecko sa sporia ohľadne nárokov na ťažbu zemného plynu v Stredozemnom mori.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok hovorila telefonicky s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorého kancelária uviedla, že turecký líder žiada dohodu, v ktorej budú zdroje rozdelené "spravodlivo".

Erdogan zodpovednosť z eskalácie napätia súčasne pripísal Grécku, cyperským Grékom a krajinám, ktoré ich podporujú.

Nemecko v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ a snaží sa neoficiálne sprostredkovať riešenie sporu okolo ťažby nerastným surovín v Stredozemnom mori.