Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ministri za ČSSD nepodporili návrh rozpočtu, napriek tomu prešiel

Jan Hamáček, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Ministri za sociálnu demokraciu sú však v českej vláde v menšine a návrh štátneho rozpočtu vláda hlasmi hnutia ANO odsúhlasila.

Praha 27. septembra (TASR) - Ministri Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) nepodporili v pondelok návrh štátneho rozpočtu pre budúci rok, uviedli šéf ČSSD Jan Hamáček a ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová. Ministri českého vládneho hnutia ANO však sociálnych demokratov prehlasovali a rozpočet nakoniec v kabinete prešiel, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Ministri ČSSD hlasovali proti návrhu štátneho rozpočtu," oznámila Maláčová. Dôvodom sú platy štátnych zamestnancov. ČSSD presadzovala plošné navýšenie o 3000 českých korún (117,93 eur); hnutie ANO trvalo na sume 1400 korún (55,03 eur).

"Zvýšenie platov zamestnancov štátu len o 1400 miesto 3000 Kč nepokryje ani infláciu. Po voľbách tých 3000 Kč presadíme, pretože hasiči, policajti, zdravotníci, vojaci, učitelia, opatrovateľky a ďalší zamestnanci štátu si to zaslúžia," povedala ministerka práce a sociálnych vecí z ČSSD.

Ministri za sociálnu demokraciu sú však v českej vláde v menšine a návrh štátneho rozpočtu vláda hlasmi hnutia ANO odsúhlasila, píšu Novinky.cz.

"Podstatné je, že vláda dokázala dovládnuť. V tomto prípade sme sa jednoducho nedohodli," povedala v súvislosti s názorovým rozkolom česká ministerka financií Alena Schillerová (ANO).

Vláda musí rozpočet odovzdať Snemovne do 30. septembra, pripomína server. Prejednajú ho však už noví poslanci, ktorí vzídu z parlamentných volieb 8. a 9. októbra.