Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacie Británie a Nemecka prišli rokovať do Izraela

Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

V centre rozhovorov sú obavy, že prebiehajúca vojna v Pásme Gazy by mohla prerásť do veľkého regionálneho konfliktu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 17. apríla (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a britský minister zahraničných vecí David Cameron sa v stredu zúčastňujú na krízových diplomatických rokovaniach v Izraeli. TASR o tom píše na základe správ agentúr AFP a DPA.

Obaja sa stretli s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom a podľa nemeckého ministerstva zahraničných vecí plánovali viesť ďalšie samostatné rozhovory s poprednými izraelskými predstaviteľmi.

Baerbocková rokovala aj s izraelským ministrom zahraničných vecí Jisraelom Kacom. Pred odletom má neskôr počas dňa stretnúť aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

V centre rozhovorov sú obavy, že prebiehajúca vojna v Pásme Gazy by mohla prerásť do veľkého regionálneho konfliktu. Irán v sobotu podnikol veľký vzdušný úder na Izrael v reakcii na útok na iránske veľvyslanectvo v Damasku. Izraelskí predstavitelia teraz sľubujú tvrdý protiútok proti Iránu. Spojenci Izraela sa obávajú, že takáto reakcia by mohla podnietiť vlnu násilia, a vyzývajú na zdržanlivosť.

Cameron v stredu vyzval skupinu G7, aby prijala nové "koordinované sankcie" proti Iránu po jeho víkendovom útoku. Urobil tak pred štvrtkovým stretnutím s partnermi z G7 v Taliansku.

Baerbocková sa pravdepodobne bude zaoberať aj humanitárnou situáciou trpiaceho civilného obyvateľstva v Pásme Gazy. V posledných týždňoch opakovane vyzvala Izrael, aby umožnil väčšie dodávky pomoci na toto palestínske územie.