Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Michel žiada Azerbajdžan, aby zastavil vojenské operácie v Karabachu

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Arménski separatisti v Karabachu uviedli, že odolávajú útokom azerbajdžanských síl, ktoré sa pokúšajú preniknúť na územie Karabachu.

Brusel 19. septembra (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok vyzval Azerbajdžan, aby zastavil vojenské operácie v regióne Náhorný Karabach na hraniciach s Arménskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vojenské kroky Azerbajdžana musia byť bezprostredne zastavené s cieľom umožniť skutočný dialóg medzi Baku a Arménmi v Karabachu," uviedol Michel na sociálnych sieťach.

Štyria policajti a dvaja civilisti v utorok zahynuli pri výbuchoch mín v azerbajdžanskej enkláve Náhorný Karabach, kde žijú Arméni. Azerbajdžan z nastraženia mín obvinil arménske "sabotážne skupiny".

Arménski separatisti v Karabachu uviedli, že odolávajú útokom azerbajdžanských síl, ktoré sa pokúšajú preniknúť na územie Karabachu.

Náhorný Karabach bol centrom dvoch vojen medzi oboma kaukazskými susedmi. Šesť týždňov bojov na jeseň 2020 sa skončilo prímerím sprostredkovaným Ruskom, na základe ktorého sa Arménsko vzdalo rozsiahlych území, ktoré ovládalo celé desaťročia.