Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Meta po útoku hnutia Hamas sprísnila kontrolu obsahu na platformách

Na archívnej snímke logo americkej spoločnosti Meta. Foto: TASR/AP

Meta tvrdí, že je obzvlášť opatrná, pokiaľ ide o Facebook a Instagram Live, pretože Hamas pohrozil, že na týchto platformách bude ukazovať rukojemníkov.

San Jose 14. októbra (TASR) - Meta, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, v piatok uviedla, že po útoku islamistického hnutia Hamas na Izrael prijíma ďalšie opatrenia proti šíreniu nezákonného a zavádzajúceho obsahu na internete. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Počas prvých troch dní po tom, ako bojovníci Hamasu minulý týždeň v sobotu uskutočnili masakry, spoločnosť Meta "odstránila alebo označila za rušivé viac ako 795.000 príspevkov" v hebrejčine a arabčine pre porušenie svojich zásad a usmernení.

"V porovnaní s predchádzajúcimi dvoma mesiacmi sme počas troch dní po 7. októbri denne odstránili sedemkrát viac obsahu, ktorý porušoval naše pravidlá o nebezpečných organizáciách a jednotlivcoch len v hebrejčine a arabčine," uviedla Meta.

Spoločnosť spresnila, že odstraňuje aj obsah, ktorý jasne identifikuje rukojemníkov unesených hnutím Hamas, aby uprednostnila ich bezpečnosť. Meta obmedzila tiež "niekoľko hashtagov Instagramu" po tom, ako vyhodnotila, že obsah s nimi spojený sústavne porušuje jej usmernenia.

Meta tvrdí, že je obzvlášť opatrná, pokiaľ ide o Facebook a Instagram Live, pretože Hamas pohrozil, že na týchto platformách bude ukazovať rukojemníkov. Spoločnosť uviedla, že zaviedla obmedzenia pre niektorých používateľov, ktorí v minulosti porušili mediálnu "politiku" tejto spoločnosti.

Meta tiež upozornila, že v roku 2021 vystopovala a odstránila sieť profilov prepojených s Hamasom. "Tieto falošné účty sa pokúšali obnoviť svoju prítomnosť na našich platformách. Naďalej zostávame ostražití a prijímame opatrenia proti porušovaniu nepriateľského správania sa v danom regióne," uviedla spoločnosť.

Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v stredu vyhlásil, že chce byť okamžite informovaný o podrobnostiach opatrení, ktoré spoločnosť Facebook prijala na obmedzenie škodlivého obsahu. Po tom, ako sociálna sieť X, predtým Twitter, odpovedala na podobnú žiadosť veľmi všeobecnými informáciami, dostala služba od Komisie EÚ oficiálny zoznam otázok.

Breton poukázal na dôkazy, že spoločnosť X šírila zmanipulované obrázky a nahrávky z videohier, ktoré boli vydávané za skutočné zábery.

Situácia okolo útoku Hamasu je prvou veľkou skúškou nového zákona Európskej únie o digitálnych službách (DSA), ktorý zaväzuje online platformy prijať prísne opatrenia proti škodlivému obsahu vrátane nenávistných prejavov.