Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Židia sa musia v Nemecku cítiť bezpečne

Na archívnej snímke bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová gestikuluje v Mníchove. Foto: TASR/AP

Za obzvlášť odporné označila antisemitské výroky na demonštráciách v Nemecku po teroristickom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra a vyzvala na potrestanie zločinov z nenávisti.

Berlín 8. novembra (TASR) - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu vyzvala na rozhodné kroky proti antisemitizmu v Nemecku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Demokratická väčšina nášho štátu musí byť v strehu," varovala vo vyhlásení zverejnenom pri príležitosti 85. výročia nacistickej Krištáľovej noci.

"Boj proti všetkým formám nepriateľstva voči Židom - z radov pravice, ľavice, ako aj motivovaného radikálnym islamom - je povinnosťou nášho štátu a občanov. Žida sa musia v Nemecku cítiť bezpečne," uviedla Merkelová.

Bývalá kancelárka upozornila, že obraz spoločnosti v Nemecku je po 85 rokoch problematický.

"Život v Nemecku znova prekvitá, a zároveň sme svedkami znepokojujúceho antisemitizmu, ktorý ohrozuje život Židov v našej krajine a na ďalších miestach vo svete, ktoré boli pokladané za bezpečné," vysvetlila Merkelová.

Za obzvlášť odporné označila antisemitské výroky na demonštráciách v Nemecku po teroristickom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra a vyzvala na potrestanie zločinov z nenávisti.

Varovala pred ľuďmi, ktorí môžu zneužiť "oprávnenú túžbu ostatných po palestínskom štáte" a odôvodnenú kritiku politiky Nemecka či Izraela na "zamaskovanie šírenia nenávisti voči štátu Izrael a voči Židom".

Takáto činnosť je podľa Merkelovej zneužitím "základných práv na slobodu názoru a slobodu zhromažďovania. Toto treba trestať a zastaviť všetkými prostriedkami prípustnými našou ústavou".

V noci z 9. na 10. novembra 1938 vypukol v nacistickom Nemecku protižidovský pogrom, známy ako Krištáľová noc (Kristallnacht). Na pamiatku utrpenia Židov prenasledovaných a zavraždených počas Krištáľovej noci sa 9. november pripomína ako Medzinárodný deň boja proti fašizmu a antisemitizmu.