Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Merkelová si prevzala Nansenovu cenu UNHCR

Angela Merkelová preberá cenu UNHCR Nansen Refugee Award za ochranu utečencov na vrchole sýrskej krízy od Vysokého komisára OSN pre utečencov Filippa Grandiho počas slávnostného ceremoniálu v Ženeve vo Švajčiarsku v pondelok 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Cenu Merkelovej v Ženeve odovzdal vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, ktorého úrad (UNHCR) toto ocenenie každoročne udeľuje.

Ženeva 11. októbra (TASR) - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová si v pondelok prevzala Nansenovu cenu za svoju angažovanosť počas krízy v Sýrii v rokoch 2015 – 2016. Ocenenie venovala Nemcom, ktorí pomáhajú utečencom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Cenu Merkelovej v Ženeve odovzdal vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, ktorého úrad (UNHCR) toto ocenenie každoročne udeľuje.

Merkelová podľa denníka Süddeutsche Zeitung uviedla, že prevziať toto ocenenie je pre ňu česť, a odsúdila ruskú vojnu na Ukrajine, v dôsledku ktorej sa na úteku ocitli milióny ľudí.

Grandi pripomenul Merkelovej rozhodnutie z rokov 2015 a 2016, na základe ktorého Nemecko prijalo viac než 1,2 milióna utečencov. Merkelovej postup označil za "príkladný".

Bývalá spolková kancelárka (2005 – 2021) cenu venovala ľuďom v Nemecku, ktorí pomáhajú utečencom. Finančnú odmenu 150.000 dolárov, ktorú spolu s cenou dostala, rozdelila rovnakým dielom medzi štyroch regionálnych laureátov tejto ceny vrátane lekára v Iraku a Vicenty Gonzálezovej, ktorá už viac než 50 rokov podporuje utečencov v Kostarike, píše DPA.

UNHCR udeľuje Nansenovu cenu od roku 1954 každoročne jednotlivcovi, skupine alebo organizácii ako uznanie za výnimočnú pomoc utečencom, vnútorným presídlencom alebo osobám bez štátnej príslušnosti. Je pomenovaná po nórskom polárnikovi, štátnikovi a laureátovi Nobelovej ceny mieru Fridtjofovi Nansenovi, ktorý ako prvý vysoký komisár pre utečencov pri Spoločnosti národov presadil významné kroky pri riešení problémov utečencov.