Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Macron podpísali novú nemecko-francúzsku zmluvu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa nemeckej kancelárky je nová zmluva krokom k budúcemu vytvoreniu spoločnej európskej armády.

Aachen 22. januára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísali v utorok novú zmluvu o priateľstve medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa nemeckej kancelárky je nová zmluva krokom k budúcemu vytvoreniu spoločnej európskej armády. Macron zase kritizoval tých, ktorý podľa neho šíria "klamstvá" ohľadne obsahu novej dohody.

"Tí, ktorí zabúdajú na hodnotu francúzsko-nemeckého zmierenia, sa stávajú komplicmi zločinov minulosti. Tí, ktorí šíria lži... chcú zopakovať históriu," vyhlásil Macron podľa agentúry AFP.

V novej zmluve o nemecko-francúzskom priateľstve sa Merkelová a Macron v utorok zaviazali k prehĺbeniu spolupráce a posilneniu postavenia EÚ. Obe krajiny posunú svoje vzťahy "na novú úroveň a pripravia sa na výzvy, ktorým (európske) štáty a Európa čelia v 21. storočí," píše sa v dohode.

Francúzska pravicovo-populistická politička Marine Le Penová v súvislosti s dohodou hovorila o možnom odovzdaní francúzskeho regiónu Alsasko Nemecku.

K podpisu dokumentu došlo v korunovačnej sále radnice mesta západonemeckého mesta Aachen. Slávnostný akt sprevádzali protesty, na ktorých sa zúčastnili stovky ľudí; medzi inými demonštrovali aj stúpenci francúzskeho protestného hnutia tzv. žltých viest.

Ceremónia sa uskutočnila na 56. výročie podpísania nemecko-francúzskej Elyzejskej zmluvy, ktorá bola signovaná v roku 1963 v Paríži s cieľom dosiahnuť zmierenie a vzájomnú spoluprácu oboch krajín.

Pôvodnú Elyzejskú zmluvu podpísali 22. januára 1963 vtedajší francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký kancelár Konrad Adenauer.