Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Videá z vrážd som zavesil na web, priznal pred smrťou vrah z Toulouse

Dráma v Toulouse Foto: TASR/AP

Merah bol zabitý vo štvrtok pri prestrelke, keď polícia vtrhla do jeho bytu v Toulouse po vyše 30 hodín trvajúcej vyjednávacej dráme a obkľúčení.

Paríž 23. marca (TASR) - Hlavný podozrivý zo zastrelenia siedmich ľudí na juhu Francúzska Mohamed Merah, ktorého zabili vo štvrtok počas policajnej operácie v meste Toulouse, povedal krátko pred smrťou, že svoje vraždy nafilmoval a videá zavesil na web.

Ruskej tlačovej agentúre RIA Novosti to dnes uviedol parížsky prokurátor Francois Molins.

"Merah oznámil, že videá zverejnil na internete, ale nevieme, kde a kedy," vyhlásil Molins.

Prokurátor povedal, že francúzska polícia našla tašku s videokamerou, ktorá obsahovala tri videá zachytávajúce zastrelenie výsadkárov v meste Montauban a Toulouse a tiež vraždy v židovskej škole, kde Merah zabil tri deti i rabína.

Molins uviedol, že jedna z nahrávok zaznamenávala rozhovor medzi Merahom a mužom severoafrického pôvodu, ktorý predával jeho skúter. Merah následne strelil muža do hlavy a pritom kričal: "Ty zabíjaš mojich bratov, ja zabijem teba!"

Francúzsky občan alžírskeho pôvodu Merah (23) bol zabitý vo štvrtok pri prestrelke, keď polícia vtrhla do jeho bytu v Toulouse po vyše 30 hodín trvajúcej vyjednávacej dráme a obkľúčení.

Galéria: Tragédia v Toulouse






Francúzsko si kladie nepríjemné otázky

Francúzsko si po obliehaní a zabití Mohameda Meraha kladie veľmi nepríjemné otázky, uviedla dnes belgická rozhlasová a televízna spoločnosť RTBF. Tou najdôležitejšou je, ako je možné, že Merah unikol pozornosti zložkám, ktoré podrobne monitorujú moslimské radikálne siete.

Vo štvrtok sa k zodpovednosti za útoky vykonané Merahom prihlásila skupina s názvom Vojaci kalifátu, ktorá tvrdí, že je napojená na teroristickú sieť al-Káida. Vyšetrovatelia preto budú musieť pozorne skúmať každú informáciu, aj snahy rôznych militantných skupín "priživiť" sa na dráme, ktorá šokovala Francúzsko.


Brat nič netušil

Brat zavraždeného Abdelkader Merah, ktorého aj s jeho priateľkou zadržiava francúzska polícia už od stredajšieho rána, vyšetrovateľom povedal, že netušil o Mohamedových kriminálnych plánoch. Ten ešte pred smrťou tvrdil, že bol vo výcvikovom tábore al-Káidy v Afganistane, avšak podľa niektorých správ Mohameda Meraha v Afganistane zadržala policajná hliadka a poslala späť do Francúzska.

Isté je zatiaľ iba to, že sedemnásobný vrah bol istý čas na americkom zozname osôb, ktorí nesmeli vstúpiť na územie Spojených štátov. Nemenované zdroje z amerických spravodajských služieb potvrdili, že Mohamed Merah bol zaradený medzi podozrivých ľudí, o ktorých mali tajné služby záznam, že by mohli byť členom militantných skupín a sú dostatočnou hrozbou pre každé lietadlo a pre americkú národnú bezpečnosť.

Vo Francúzsku sa dráma skončila, ale otázky zostali upozornila stanica RTBF. Otázky sú v spojení s vyšetrovaním prípadu a spôsobom a dobou trvania obliehania Merahovho bytu elitnými policajnými jednotkami RAID, ktorým sa nepodarilo chytiť ho živého za účelom získania ďalších dôležitých informácií.


Ľavicová opozícia poukazuje na chyby vyšetrovateľov

Najaktívnejšia je v tomto smere francúzska ľavicová opozícia, ktorá poukazuje na pomalosť a chyby vyšetrovateľov. Zásadnou výčitkou je, že úradom trvalo dlho, kým sa dostali na stopu Meraha. K streľbe na židovskú školu v Toulouse, pri ktorej zomreli tri deti, nemuselo dôjsť, ak by Meraha chytili hneď po zabití troch vojakov v Montauban.

Dokonca aj francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé podporil vo štvrtok hypotézu, že bezpečnostné zložky zlyhali v prvej fáze vyšetrovania.

Úradujúci prezident Nicolas Sarkozy po ukončení drámy prisľúbil nekompromisný boj úradov proti šíreniu teroristických ideológií prostredníctvom internetu a obvinil svojich konkurentov vo volebnom súboji, že sa snažia politicky zneužiť vraždy v Montabaune a Toulouse. Jeho slová boli určené hlavne kandidátovi socialistov na post prezidenta Francoisovi Hollandovi a líderke ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penovej. Socialistická strana označila Sarkozyho obvinenie za zahanbujúce.