Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Medzi obeťami tvrdého pristátia lietadla v Moskve je aj mladý Američan

Na archívnej snímke je vrak lietadla Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) spoločnosti Aeroflot, ktoré muselo núdzovo pristáť na moskovskom letisku Šeremetievo 5. mája 2019. Foto: TASR/AP

Na palube lietadla SSJ patriaceho leteckej spoločnosti Aeroflot sa nachádzalo 73 cestujúcich a päť členov posádky. Pri tragédii prišlo o život 41 ľudí.

Moskva 7. mája (TASR) - Veľvyslanectvo USA v Moskve v utorok potvrdilo, že pri tvrdom núdzovom pristátí lietadla Suchoj Superjet 100 (SSJ) na moskovskom letisku Šeremetievo zahynul aj jeden občan USA. Informovala o tom agentúra TASS. Podľa denníka The Moscow Times ide o 22-ročného Jeremyho Brooksa.

Na palube lietadla SSJ patriaceho leteckej spoločnosti Aeroflot sa nachádzalo 73 cestujúcich a päť členov posádky. Pri tragédii prišlo o život 41 ľudí.

Lietadlo štartovalo v nedeľu večer z Moskvy a malo letieť do Murmanska. Asi 30 minút po štarte však posádka vyslala núdzový signál a začala sa vracať na núdzové pristátie v Moskve, ktoré sa však skončilo tragicky, keď sa pri sérii nárazov lietadla o pristávaciu plochu zrejme prederavili palivové nádrže a unikajúce palivo sa vznietilo, pričom plamene zachvátili celú chvostovú časť lietadla.

Agentúra TASS v utorok informovala, že počet hospitalizovaných osôb v utorok stúpol na desať po tom, ako na jednej z moskovských kliník prijali jednu z cestujúcich lietadla.

Medzi zranenými je podľa agentúry TASS aj jedna občianka Ukrajiny, jej stav je vážny.

Ošetrujúci lekári však podľa TASS konštatovali, že zotavovanie zranených má "pozitívnu dynamiku". Z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežné oddelenie v utorok preložili aj štyroch zranených členov posádky havarovaného lietadla, dodal TASS.

Podľa ruského ministerstva zdravotníctva všetci hospitalizovaní utrpeli otravu splodinami horenia a majú poškodené dýchacie cesty v dôsledku toho, že boli vystavení horúcemu vzduchu, pare alebo dymu.

O ambulantné ošetrenie požiadalo 14 osôb, dodal TASS.

Ako v utorok informovala agentúra Interfax, letisko Šeremetievo, kde sa v nedeľu podvečer odohralo dramatické tvrdé núdzové pristátie lietadla SSJ, už medzičasom funguje v obvyklom režime. Pre nehodu malo totiž odstavenú jednu z dvoch pristávacích a štartovacích dráh.