Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Medzi 11 rukojemníkmi vrátenými do Izraela sú aj Francúzi a Nemci

Na snímke izraelský vrtuľník prepravujúci prepustených rukojemníkov. Foto: TASR/AP

Izrael a Hamas sa v pondelok dohodli na predĺžení prímeria o dva dni, oznámil medzičasom Katar, ktorý pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a Hamasom i počas predchádzajúcich rokovaní o prímerí.

Jeruzalem/Gaza 278 novembra (TASR) - Medzi 11 rukojemníkmi unesenými z Izraela, ktorých v pondelok palestínske radikálne hnutie Hamas odovzdalo Červenému krížu a medzičasom sú už na území Izraela, by mali byť aj občania Francúzska, Nemecka a Argentíny.

S odvolaním sa na vládne zdroje Kataru o tom v pondelok informovala agentúra AFP. Katar tiež uviedol, že v reakcii na krok Hamasu bola z izraelských väzníc prepustená ďalšia 33-členná skupina Palestínčanov, ktorá pozostáva z 30 maloletých a troch žien.

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí na sociálnej sieti X spresnil, že v pondelok boli v palestínskom Pásme Gazy prepustení traja francúzski a dvaja nemeckí občania a šesť argentínskych občanov.

Izraelský denník Haarec napísal, že 11 rukojemníci, ktorých prepustenie bolo avizované, sú obyvateľmi kibucu Nir Oz. Po ich oslobodení zostáva v zajatí Hamasu ešte 49 obyvateľov tejto osady.

"Dnes večer si kibuc vydýchol úľavou, no zároveň je tu veľký strach o našich milovaných, ktorých Hamas stále drží v zajatí. Požadujeme návrat všetkých rukojemníkov, okamžite a za akúkoľvek cenu," uviedla predsedníčka samosprávy kibucu Osnat Periová.

Izrael a Hamas sa v pondelok dohodli na predĺžení prímeria o dva dni, oznámil medzičasom Katar, ktorý pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a Hamasom aj počas predchádzajúcich rokovaní o prímerí.

Pôvodne štvordňové prímerie, ktorého súčasťou sú aj každodenné výmeny rukojemníkov a väzňov, začalo platiť v piatok ráno - malo sa teda skončiť v utorok.