Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Médiá zverejnili video Trudeaua s tvárou zafarbenou na čierno

Kanadský premiér Justin Trudeau, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trudeaua je tam vidieť s čiernym mejkapom na tvári a na rukách, pričom oblečený je v roztrhaných rifliach a tričku.

Montreal 19. septembra (TASR) - Kanadská spravodajská stanica Global News zverejnila vo štvrtok video kanadského premiéra Justina Trudeaua s čiernym mejkapom na tvári. Stalo sa tak len deň po tom, ako kanadský líder čelil kritike za to, že mal na tvári "rasistický" tmavý mejkap počas večierka na škole, kde pred 18 rokmi učil. Informovala o tom agentúra AFP.

Člen Trudeauovho predvolebného tímu pre AFP potvrdil, že na záberoch, ktoré zverejnila Global News, je kanadský premiér "na začiatku 90. rokov". Trudeaua je tam vidieť s čiernym mejkapom na tvári a na rukách, pričom oblečený je v roztrhaných rifliach a tričku.

Kanadský premiér, ktorý v súčasnosti vedie kampaň pred októbrovými voľbami, sa pritom už v stredu raz ospravedlňoval za to, že v roku 2001 mal na tvári počas školského večierku "rasistický" mejkap.





"Teraz uznávam, že to bolo niečo rasistické. Hlboko ľutujem, že som niečo také urobil," povedal na tlačovej konferencii. Dodal, že urobil chybu, a požiadal Kanaďanov, aby mu odpustili.

Čiernobielu fotografiu vtedy 29-ročného Trudeaua zo školského večierka nazvaného Arabské noci z roku 2001 zverejnil americký časopis Time.

Jagmeet Singh, líder kanadskej Novej demokratickej strany, označil fotografiu za "urážlivú".

Podľa septembrových výsledkov prieskumu spoločnosti Nanos Research má Trudeauova Liberálna strana pred voľbami podporu 34,6 percenta a konzervatívci 30,7 percenta. Prieskumy naznačujú, že Trudeau by vo voľbách nemusel získať dostatočný počet kresiel na to, aby mohol vládnuť samostatne.