Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová v liste Corbynovi: Brexit bez dohody sa nedá vylúčiť

Na archívnej snímke britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Vo svojom liste ďalej napísala, že je sklamaná z toho, že líder britských labouristov neprijal jej ponuku na stretnutie po tom, ako poslanci Dolnej snemovne odmietli dohodu o brexite.

Londýn 17. januára (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok uviedla, že je pre ňu "nemožné" vylúčiť možnosť, že Británia opustí Európsku úniu bez dohody. Mayová takto reagovala na list lídra britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, ktorý stretnutie s ňou podmienil práve takýmto uistením, informovala spravodajská stanica Sky News.

"Nie je v moci vlády vylúčiť (brexit) bez dohody," konštatovala Myaová v odpovedi Corbynovi.

Vo svojom liste ďalej napísala, že je sklamaná z toho, že Corbyn neprijal jej ponuku na stretnutie po tom, ako poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v utorok pomerom hlasov 432:202 odmietli dohodu o brexite, ktorú vyrokovala s Bruselom.

"Moje dvere na stretnutie bez podmienok ostávajú otvorené," cituje z Mayovej listu agentúra AFP. Premiérka by rada prediskutovala Corbynove návrhy vrátane zotrvania Británie v colnej únii s EÚ.

V súlade s pravidlami pre odchádzajúci členský štát "opustíme EÚ 29. marca bez dohody, ak parlament buď neschváli dohodu s EÚ, alebo Británia upustí od článku 50 (Lisabonskej zmluvy) a rozhodne sa ostať v EÚ natrvalo," napísala ďalej premiérka.

"Takže existujú dva spôsoby ako sa vyhnúť (brexitu) bez dohody: buď hlasovať za dohodu, konkrétne dohodu o odchode, ktorá sa dosiahla s EÚ, alebo odstúpiť od článku 50 a anulovať výsledky referenda (o brexite)," uviedla Mayová. Dodala však, že anulovanie výsledkov referenda by podľa jej presvedčenia "nebolo správne".