Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová možno nedá zasa hlasovať o dohode, ak pre to nebude mať podporu

Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiérka načrtla v liste štyri možnosti riešenia situácie, ktoré prichádzajú do úvahy po tom, čo Európska únia schválila odklad termínu brexitu, teda odklad vystúpenia Británie z EÚ.

Londýn 22. marca (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová v piatok naznačila, že možno nepredloží znova svoju dohodu o brexite do parlamentu na tretie hlasovanie, ak pre ňu nenájde dostatočnú podporu zákonodarcov. Informovala o tom televízia Sky News.

V liste poslancom Mayová napísala: "Ak sa ukáže, že nie je dostatočná podpora na opätovné hlasovanie o dohode na budúci týždeň, alebo ak ju Dolná snemovňa znovu odmietne, môžeme ešte pred 12. aprílom požiadať o ďalší odklad brexitu."

Premiérka načrtla v liste štyri možnosti riešenia situácie, ktoré prichádzajú do úvahy po tom, čo Európska únia schválila odklad termínu brexitu, teda odklad vystúpenia Británie z EÚ. Ten bol pôvodne stanovený na 29. marca.

Mayová zároveň navrhla, že poslanci sa s ňou môžu rozprávať priamo, ak si to budú želať a ak im to má pomôcť dospieť k rozhodnutiu.

Prvá možnosť, ktorú Mayová v liste uviedla - teda zrušenie vystúpenia Británie z EÚ - by bola podľa nej "zradou voči výsledku referenda".

Ako druhú možnosť uviedla Mayová odchod z EÚ bez dohody 12. apríla. Dodala, že túto cestu už poslanci odmietli.

Tretia možnosť, neuskutočnenie ďalšieho hlasovania o brexitovej dohode, by Mayovej dovolila požiadať Európsku úniu o ďalší odklad brexitu - to by znamenalo, že Spojené kráľovstvo zostane v EÚ počas najbližších volieb do Európskeho parlamentu (23.-26. mája).

Poslednou, štvrtou možnosťou, ktorú premiérka v liste poslancom ponúkla, je jednoducho pokračovať podľa plánu: hlasovať o brexitovej dohode na budúci týždeň (už tretíkrát), schváliť túto dohodu a odísť z EÚ 22. mája.