Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mario Monti rozhodne vylúčil volebnú koalíciu so Silviom Berlusconim

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi Foto: TASR/AP Photo

Berlusconi zdôraznil, že s Montim v čele majú stredopravé sily šancu zdolať stredoľavý blok.

Rím 15. decembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Monti rozhodne vylúčil volebnú koalíciu so svojím predchodcom Silviom Berlusconim.

Ako uviedol podľa dnešného vydania denníka La Repubblica, Berlusconiho strana Ľud slobody (PdL) mu v parlamente odoprela podporu a ďalšia spolupráca je tak nemožná.

Mario Monti sa chystá ešte pred Vianocami zverejniť rozhodnutie o svojej politickej budúcnosti.

Podľa agentúry APA ide o nepriamu reakciu na Berlusconiho apel, aby objasnil svoje politické plány. "Čakáme na jeho rozhodnutie, až do neho som pripravený kandidovať za premiéra," vyhlásil v piatok expremiér Berlusconi, ktorý zdôraznil, že s Montim v čele majú stredopravé sily šancu zdolať stredoľavý blok. Ak by terajší predseda talianskej vlády na túto možnosť rezignoval, bude to Berlusconi podľa vlastných slov nútený vziať do svojich rúk.

Berlusconiho plány kandidovať v blížiacich sa parlamentných voľbách medzičasom popri kritike zo zahraničia vyvolali aj rozkol v jeho strane. Skupina prominentných poslancov PdL na čele s niekdajším ministrom zahraničných vecí Francom Frattinim sa chystá dokonca stranu opustiť a založiť nový subjekt. Do strany, ktorú by už v nedeľu chceli predstaviť v Ríme a ktorej názov by podľa fám mohol znieť Italia popolare, by malo vstúpiť aj 23 z 25 europoslancov Berlusconiho strany.