Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vláda Malty ponúkla milión eur za informácie o vražde novinárky

V pondelok 16. októbra 2017 vybuchlo auto poprednej maltskej blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie. Foto: TASR/AP

Terčom kritiky Caruanovej Galiziovej bol pritom často práve maltský premiér Joseph Muscat.

Valletta 22. októbra (TASR) - Maltská vláda prisľúbila v sobotu finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. S odvolaním sa na vyhlásenie vlády o tom informovala agentúra DPA.

Známa maltská 53-ročná novinárka bloggerka Galiziová, spájaná s odhaľovaním korupčných káuz v krajine, zahynula v pondelok pri výbuchu nálože nastraženej vo svojom aute. Obyvateľov obvykle pokojného, prevažne katolíckeho, ostrova táto násilná smrť šokovala.

"Vláda je plne odhodlaná vyriešiť vraždu Daphne Caruanovej Galiziovej a zodpovedných postaviť pred spravodlivosť," uvádza sa v sobotňajšom vyhlásení maltskej vlády. "Ide o prípad mimoriadnej dôležitosti, ktorý si vyžaduje aj mimoriadne opatrenia. Spravodlivosti musí byť učinené zadosť, bez ohľadu na cenu," cituje ďalej z vyhlásenia DPA. Maltská vláda prípadných informátorov uistila tiež o tom, že im poskytne plnú ochranu, ako pri ich výpovedí, tak aj v akejkoľvek ďalšej fáze trestného stíhania.

Terčom kritiky Caruanovej Galiziovej bol pritom často práve maltský premiér Joseph Muscat. Novinárka odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Spoločnosť Mossack Fonseca je "ústrednou postavou" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.

Novinárkini traja synovia Matthew, Andrew a Paul vyzvali na sociálnej sieti Muscata, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali tiež policajného komisára a generálneho prokurátora. "Nemáme záujem o spravodlivosť bez zmeny... Nemáme záujem o usvedčenie zo zločinu len preto, aby sa ľudia vo vláde, ktorí vraždou našej matky získali, mohli otočiť a povedať, že spravodlivosti bolo učinené zadosť," napísali na Facebooku.