Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maldivská vláda v dôsledku politickej krízy vyhlásila výnimočný stav

Na archívnej snímke väznený exprezident Maldív Mohamed Nasheed. Foto: TASR/AP

Kríza v juhoázijskej krajine vznikla po tom, ako tamojší najvyšší súd nariadil prepustenie uväznených opozičných lídrov.

Male 5. februára (TASR) - Maldivská vláda v pondelok vyhlásila 15-dňový výnimočný stav. Reagovala tak na politickú krízu, ktorá v tejto juhoázijskej krajine vznikla po tom, ako tamojší najvyšší súd nariadil prepustenie uväznených opozičných lídrov. Informuje o tom agentúra AP.

Minulotýždňové prekvapivé nariadenie na prepustenie uväznených predstaviteľov opozície vyústilo do patovej situácie medzi tamojším prezidentom Abdallaom Jámínom a najvyšším súdom.

Maldivská vláda na rozhodnutie súdu reagovala tým, že má pochybnosti o jeho platnosti a je toho názoru, že súd v tejto veci prekročil svoje právomoci.

V Male, metropole Maldivskej republiky, došlo aj k protestom a potýčkam s políciou. Podporovatelia opozície naliehali na vládu, aby rozsudok o prepustení väzňov akceptovala.

Na rešpektovanie nariadenia najvyššieho súdu vyzvala maldivskú vládu aj OSN.

Jedným z politických väzňov, ktorých sa nariadenie o prepustení dotýka, je aj tamojší exprezident Muhammad Našíd. Toho v roku 2015 na základe protiteroristických zákonov odsúdili na 13 rokov väzenia.

Našída uznal maldivský súd za vinného z toho, že v januári 2012 nariadil zatknutie sudcu najvyššieho súdu. Exprezident ho obvinil, že je pod vplyvom svojho predchodcu Maumúna Abdala Gajúma. Ten Maldivám vládol 30 rokov a bol niektorými ľudskoprávnymi organizáciami označovaný za diktátora.

V roku 2016 dostal bývalý maldivský prezident štatút utečenca v Spojenom kráľovstve. Súčasný maldivský prezident Abdalla Jámín bol zvolený v sporne vnímaných voľbách v roku 2013.