Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Á. Vadaiová: Treba zariadiť, aby Ukrajinci nedostali maďarské dôchodky

Ľudia v Budapešti, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa podpredsedníčky opozičnej strany Demokratická koalícia Orbán v roku 2010 využil dohodu na importovanie voličov strany Fidesz z ukrajinskej maďarskej menšiny za státisícové dôchodky.

Budapešť 16. januára (TASR) - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) predloží v parlamente návrh uznesenia v záujme toho, aby vláda okamžite vypovedala dohodu, na základe ktorej dostanú občania Ukrajiny maďarské dôchodky. V Budapešti to podľa agentúry MTI oznámila podpredsedníčka DK Ágnes Vadaiová.

"Vláda premiéra Viktora Orbána vypláca na základe medzištátnej dohody z roku 1962, podpísanej Maďarskou ľudovou republikou a Sovietskym zväzom, dôchodky ukrajinským občanom. Dohodu začali zneužívať v roku 2010, počet uchádzajúcich sa o tento dôchodok stúpol z pôvodných niekoľkých stoviek na tisíce," zdôvodnila Vadaiová.

Ľavicové vlády už rokovali o vypovedaní tejto zmluvy, avšak podľa podpredsedníčky DK Orbán po zmene vlády v roku 2010 radšej využil dohodu na "importovanie" voličov svojej strany Fidesz z ukrajinskej maďarskej menšiny za státisícové dôchodky.