Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku zhabali v posledných mesiacoch 107 ton pochybných potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Väčšinu tvorili mäsové výrobky.

Budapešť 26. apríla (TASR) - V rámci medzinárodnej operácie s krycím názvom OPSON VII zhabali príslušné maďarské orgány 107 ton falšovaných potravín, prípadne potravín s nejasným pôvodom, ale aj 7000 litrov pochybných nápojov s obsahom alkoholu. Podľa agentúry MTI o tom vo štvrtok informoval hovorca Národného úradu pre dane a clá (NAV) Róbert Leopold.

Podľa hovorcu medzinárodná akcia v spolupráci Europolu, Interpolu, Národného úradu pre bezpečnosť potravín (Nébih) a Národného orgánu pre boj proti falšovaniu (HENT), ktorú podporil aj súkromný sektor, prebehla v období od decembra 2017 do marca tohto roka.

Vysoký predstaviteľ Nébihu Ferenc Helik v tejto súvislosti uviedol, že tento úrad odhalil a zhabal dovedna 71 ton produktov, z ktorých väčšinu tvorili mäsové výrobky. Pre rôzne nedostatky, akým je napríklad pochybný cukor či nedostatočná evidencia pôvodu, zhabal Nébih aj takmer 30 ton medu.

Helik zdôraznil, že podľa štatistiky Európskej únie je falšovanie po drogách najväčším obchodom.

V rovnakom období pred rokom v rámci rovnakej medzinárodnej akcie zhabali v Maďarsku 47 ton falšovaných a nekvalitných potravín.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach