Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval obyvateľov Novej Kaledónie na spoločnú budúcnosť

Na ilustračnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron sa v hlavnom meste Nouméa zúčastnil na vojenskej prehliadke francúzskej armády.

Nouméa 25. júla (TASR) - Francúzky prezident Emmanuel Macron vyzval v utorok "krajanov" v Novej Kaledónii na formovanie spoločnej budúcnosti počas návštevy, ktorá sa uskutočnila vyše rok po neúspešnom referende o nezávislosti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Macron počas svojej prvej návštevy za päť rokov čelil výzve, ako vytýčiť prijateľnú cestu pre francúzskych lojalistov a domorodých Kanakov, ktorí sú za nezávislosť a bojkotujú výsledky referenda z decembra 2021.

"Nie je to bodka ale bodkočiarka," uviedol Macron o sérií troch referend o nezávislosti v Novej Kaledónii v uplynulých piatich rokoch. Zároveň poukázal na vyhliadky procesu budovanie "spoločných dejín" tohto francúzskeho zámorského územia prostredníctvom "pravdy a zmierania".

"Bola vyjadrená voľba zostať vo Francúzsku... Počas týchto dní som s našimi krajanmi, aby sme spolu určili základ novej cesty - tohto nového projektu pre budúcnosť Novej Kaledónia, ktorý bude rešpektovať jej identitu a históriu, ale vo svetle nedávno prijatého rozhodnutia," uviedol Macron.

Zástancovia nezávislosti Novej Kaledónie bojkotujú tretie referendum z roku 2021, pretože podľa nich nebolo možné počas pandémie koronavírusu usporiadať spravodlivú kampaň. Výsledok referenda pritom prispel k nárastu etnického napätia, keďže za nezávislosť sú zväčša príslušníci chudobnejšej komunity Kanakov.

Macron sa v hlavnom meste Nouméa zúčastnil na vojenskej prehliadke francúzskej armády. Upozornil pritom na "napätie" v tomto tichomorskej regióne, kde Čína a Spojené štáty súperia o moc. V ázijsko-pacifickom regióne žije 1,5 milióna francúzskych občanov v zámorských územiach ako sú Nová Kaledónia alebo Francúzska Polynézia vrátane niekoľkých tisíc vojakov, upozornil francúzsky prezident.

Po zástavke na Novej Kaledónii Macron ako prvý úradujúci francúzsky prezident navštívi Vanuatu a Papuu Novú Guineu, kde sa očakáva, že pre región predostrie aj "francúzsku alternatívu", píše AFP.