Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Macron pohostil Si Ťin-pchinga v Pyrenejach

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a čínsky prezident Si Ťin-pching si vychutnávajú drink v reštaurácii v Pyrenejach 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Jedným z Macronových hlavných cieľov je dosiahnuť zmiernenie nerovnováhy v oblasti obchodu medzi Európou a Čínou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 7. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok čínskeho lídra Si Ťin-pchinga pohostil pri obci Bagnere-de-Bigorre v Pyrenejach, ktoré v detstve často navštevoval. Takisto rokovali o vojne na Ukrajine i obchodných vzťahoch. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Jedným z Macronových hlavných cieľov je dosiahnuť zmiernenie nerovnováhy v oblasti obchodu medzi Európou a Čínou. Európa je tiež znepokojená s postupom Číny, ktorá má oficiálne neutrálny postoj ku konfliktu na Ukrajine.

Z obce Bagnere-de-Bigorre v regióne Occitánia na juhozápade Francúzska pochádza Macronova stará mama z matkinej strany. Macron, Si a ich manželky tam budú v tradičnej reštaurácii vysoko v horách jesť jahňacie mäso, syr a čučoriedkový koláč. Francúzsky prezident je známy snahou nadviazať osobné vzťahy so svojimi náprotivkami aj mimo protokolu vrátane tých, s ktorými rázne nesúhlasí.

Si Ťin-pching na návštevu Francúzska pricestoval v nedeľu večer pri príležitosti 60. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Parížom a Pekingom. V pondelok sa v Elyzejskom paláci v Paríži stretol s francúzskym prezidentom a predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Tá spolu s Macronom čínskeho lídra vyzvala, aby nepovolil vývoz technológií, ktoré by Rusko mohlo použiť vo vojne na Ukrajine. Peking tiež požiadali, aby urobil všetko, čo je v jeho silách na ukončenie tejto vojny.

Si sa v pondelok ohradil voči západnému očierňovaniu Číny v spojitosti s konfliktom na Ukrajine a tiež voči tomu, že Čína spôsobuje nerovnováhu vo svetovom obchode.

Macron na spoločnej tlačovej konferencii v pondelok večer uviedol, že víta prisľúb Číny, že nebude Rusku dodávať zbrane. Zároveň vyjadril pochybnosti z možných dodávok technológií s dvojitým využitím. Obe strany tiež žiadali prímerie počas letných olympijských hier v Paríži.

Si Ťin-pching je v Európe na prvej návšteve od roku 2019 a navštívi aj Srbsko a Maďarsko.