Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

MACIEREWICZ: Putin by mal mať odvahu prevziať zodpovednosť za Smolensk

Na archívnej snímke z 11. apríla 2010 vyšetrovatelia prehľadávajú vrak poľského prezidentského špeciálu na mieste nehody v Smolensku. Foto: TASR/AP

Šéf poľského rezortu obrany označil za šokujúce Putinove slová o tom, že na palube nebola žiadna explózia.

Varšava 14. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin by mal mať odvahu prevziať zodpovednosť za haváriu poľského špeciálu pri západoruskom Smolensku z apríla 2010, v ktorého troskách zahynuli vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou a ďalší poprední činitelia krajiny vrátane značnej časti generality.

Týmito slovami reagoval vo štvrtok vo vysielaní rozhlasovej stanice Polskie Radio 24 na predchádzajúce vyjadrenie najvyššieho ruského predstaviteľa na otázku poľského novinára počas tlačovej konferencie v Moskve šéf poľského rezortu obrany Antoni Macierewicz.

Muž, ktorý v časoch pôsobenia v opozícii viedol špeciálnu vyšetrovaciu komisiu smolenskej katastrofy strany Právo a spravodlivosť (PiS) a už vtedy opakovane hovoril o útoku na stroj a výbuchoch na jeho palube, vo štvrtok zopakoval, že lietadlo typu TU-154 zničili dve explózie, ktoré sa podarilo nesporne identifikovať pri oficiálnej expertíze akceptovanej štátnou komisiou pod vedením niekdajšieho ministra vnútra Jerzyho Millera.

Macierewicz označil za šokujúce Putinove slová o tom, že "na palube nebola žiadna explózia", že k tomuto záveru dospeli pôvodne poľskí aj ruskí experti a že v prípade, ak by sa na palube čosi udialo, stroj neletel z Moskvy, ale z Varšavy, takže treba začať u seba a prestať sa snažiť nájsť ruskú stopu v havárii.

Nezabudol pripomenúť, že Vladimir Putin ako vtedajší premiér predsedal vyšetrovacej komisii príčin nešťastia a že ide o prezidenta krajiny, ktorá nesie zodpovednosť za genocídu v Katyni i za tragédiu v Smolensku.

Ruský prezident pritom apeloval na poľské vedenie, aby sa sústredilo na rozvoj vzájomných bilaterálnych vzťahov.