Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Macedónsky parlament neschválil odobratie mandátu Gruevskému

Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Expremiéra v máji tohto roku odsúdili na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur v čase jeho pôsobenia na čele vlády.

Skopje 9. novembra (TASR) - Macedónsky parlament neschválil v piatok odobratie poslaneckého mandátu bývalému konzervatívnemu premiérovi Nikolovi Gruevskému, čím by umožnil výkon väzenského trestu, ktorý mu vymerali v jednej z korupčných káuz. Informovala o tom agentúra AP.

Návrh na odobratie mandátu síce podporila väčšina prítomných poslancov, nie však požadovaná dvojtretinová väčšina zákonodarného zboru. Poslanci hlasovali v pomere 58:29.

Príslušný návrh schválil už v stredu výbor macedónskeho parlamentu, poslanci Gruevského strany to ale označili za politicky motivované rozhodnutie, napísali macedónske noviny Nezavisen Vesnik.

Gruevski (48) stál na čele macedónskej vlády v rokoch 2006-2016. Zároveň bol šéfom strany VMRO-DPMNE, v súčasnosti najsilnejšej opozičnej formácie v Macedónsku. Z premiérskej funkcie musel odísť po vlne protestov, avšak stále je poslancom macedónskeho parlamentu za VMRO-DPMNE.

Expremiéra v máji tohto roku odsúdili na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur v čase jeho pôsobenia na čele vlády. Aféra je známa pod označením "Tank".

Macedónsky súd už v októbri Gruevskému nariadil, aby nastúpil na výkon vymeraného trestu najneskôr do 8. novembra. On sám však žiada o odklad s ohľadom na svoje poslanecké povinnosti.

Expremiéra usvedčili na základe tajných nahrávok, ktoré dokazovali, že vyvíjal nezákonný tlak na predstaviteľov ministerstva vnútra rozhodujúcich o výbere vozidla na jeho osobné použitie. Od predajcu áut, v ktorého prospech loboval, mal údajne dostať istú finančnú sumu. V rovnakej kauze bola na šesť rokov väzenia odsúdená aj bývalá ministerka vnútra Gordana Jankuloska.