Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Polícia zasahovala proti demonštrácii etnických Albáncov v Skopje

Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že dva dni trvajúce demonštrácie si v Skopje vyžiadali dovedna 18 zranených, pričom zatkli 11 osôb.

Belehrad/Skopje 2. marca (TASR) - Polícia v Macedónsku dnes zasahovala slzotvorným plynom proti demonštrácii prevažne etnických Albáncov, ktorí na policajtov hádzali kamene a fľaše. Informovali o tom miestne médiá.

Dnešné zhromaždenie nadviazalo na podobnú demonštráciu etnických Macedóncov, protestujúcich proti vymenovaniu bývalého veliteľa albánskej povstaleckej skupiny Albánska národná armáda (ANA) Talata Xhaferiho za ministra obrany.

Polícia uviedla, že dva dni trvajúce demonštrácie si v Skopje vyžiadali dovedna 18 zranených, pričom zatkli 11 osôb.

Členovia ANA, pôsobiacej na macedónskom území, zvádzali pred podpisom Ochridskej dohody z augusta 2001 po niekoľko mesiacov boje s jednotkami macedónskej armády. ANA napokon rozpustili, jej šéf Ali Ahmeti následne založil Demokratickú úniu za integráciu (DUI), v radoch ktorej figuruje viacero niekdajších povstalcov.

Výraznejšie zastúpenie predstaviteľov albánskeho etnika v macedónskej verejnej správe bolo jedným z výsledkov obsiahnutých v Ochridskej dohode. V armádnych zložkách sa ich podiel v uplynulých desiatich rokoch zvýšil z piatich na 27 percent.

Podiel Albáncov na macedónskej populácii predstavuje viac ako 25 percent.

K najnovším protestom prichádza v čase, keď sa politické strany v Macedónsku v piatok dohodli na ukončení niekoľkomesačnej patovej situácie a bojkotovania parlamentu opozíciou, čo ohrozovalo snahu krajiny o vstup do Európskej únie a NATO.

Konzervatívny premiér Nikola Gruevski a vodca opozičných sociálnych demokratov Branko Crvenkovski sa dohodli na usporiadaní komunálnych volieb 24. marca a na okamžitom návrate opozície do parlamentu. Dohodu sprostredkovali predstavitelia EÚ.