Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

M. Bazoum sa domáha prepustenia cez súdny dvor ECOWAS

Na archívnej snímke Mohamed Bazoum. Foto: TASR/AP

Právnik zosadeného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma vyhlásil, že ak súdny dvor ECOWAS rozhodne v prospech Bazouma, "Niger má zákonnú povinnosť toto rozhodnutie vykonať".

Niamey 21. septembra (TASR) - Vojenským prevratom zosadený nigerský prezident Mohamed Bazoum podal sťažnosť na súdny dvor Hospodárskeho združenia západoafrických štátov (ECOWAS) vo veci svojho únosu a zadržiavania. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Bazoumov právnik Seydou Diagne žiada súdny dvor ECOWAS, aby nariadil okamžité prepustenie Bazouma, jeho manželky a ich syna. Sú internovaní od 26. júla, keď v Nigeri došlo k prevratu.

Podnet pre súdny dvor ECOWAS obsahuje aj požiadavku, aby "bolo štátu Niger nariadené okamžite obnoviť ústavný poriadok odovzdaním moci prezidentovi Bazoumovi, ktorý ju musí vykonávať až do konca svojho mandátu".

Združenie ECOWAS krátko po prevrate uvalilo na Niger sankcie a upozornilo, že ak diplomatické úsilie o návrat Bazouma k moci nebude úspešné, krajine hrozí aj vojenská intervencia ECOWAS.

Bazoumov právnik vyhlásil, že ak súdny dvor ECOWAS rozhodne v prospech Bazouma, "Niger má zákonnú povinnosť toto rozhodnutie vykonať".

Vodcovia vojenského prevratu v Nigeri opakovane deklarovali, že Bazouma majú v úmysle "stíhať" za "vlastizradu a podkopávanie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti".

Európska únia v stredu zopakovala svoju podporu postoju ECOWAS a opätovne vyzvala "na okamžité a bezpodmienečné prepustenie" demokraticky zvoleného Bazouma a jeho rodiny.

"Pozícia EÚ je jasná a nezmenená: EÚ neuznáva orgány pochádzajúce z puču. Prezident Bazoum zostáva jediným legitímnym prezidentom Nigeru," uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné veci Nabila Massraliová.

V stredu si veľvyslanca EÚ v Nigeri Salvadora Pinta da Francu predvolal premiér vymenovaný armádou Ali Mahaman Lamine Zeine.

Niger zohráva kľúčovú úlohu v stratégii Západu v boji s džihádistami, ktorí svojimi útokmi sužujú africký región Sahel od roku 2012. Je súčasne štvrtou krajinou západnej Afriky (po Burkine Faso, Guinei a Mali), kde sa od roku 2020 odohral prevrat.