Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Situácia v lyžiarskom stredisku Zermatt a okolí zostáva dramatická

Na videosnímke buldozér čistí cestu od snehu 9. januára 2018 v švajčiarskom Zermatte. Švajčiarske lyžiarske stredisko Zermatt v kantóne Valais je po výdatnom snežení odrezané od sveta a tamojšie hotely a chaty nemôže opustiť asi 13.000 hostí. Foto: TASR/AP

V utorok došlo už aj k preventívnym evakuáciám občanov, ktorí sú potenciálne ohrození masami snehu alebo zosuvmi pôdy.

Zermatt 9. januára (TASR) - V švajčiarskom lyžiarskom stredisku Zermatt zostáva naďalej odrezaných od sveta okolo 13.000 turistov. Intenzívne sneženie, zosuvy pôdy a enormné lavínové nebezpečenstvo spôsobili, že všetky cestné komunikácie i železničné trate v tejto lokalite, a to nielen do Zermattu, ale aj do neďalekého Saas-Fee, sú dočasne uzavreté.

V utorok došlo už aj k preventívnym evakuáciám občanov, ktorí sú potenciálne ohrození masami snehu alebo zosuvmi pôdy.

Masy snehu poškodili aj energetickú sieť, takže dočasne došlo k narušeniu plynulosti zásobovania elektrickým prúdom a v utorok aj k prerušeniu vyučovania na viacerých školách v oblasti. Uzavreté sú aj všetky lyžiarske trate v Zermatte.

Zermatt - Na snímke muž kráča po snehu 9. januára 2018 vo švajčiarskom Zermatte. Švajčiarske lyžiarske stredisko Zermatt v kantóne Valais je po výdatnom snežení odrezané od sveta a tamojšie hotely a chaty nemôže opustiť asi 13.000 hostí.
Foto: TASR/AP


Dôvodom je, ako prezradil pre internetové vydanie periodika 20 Minuten šéf tamojších horských dráh Markus Hasler, na jednej strane neprítomnosť zamestnancov, ktorí sa do Zermattu nedokážu dostať z bydlísk v neďalekých obciach, na druhej strane však aj akútne lavínové nebezpečenstvo, ktoré si vynúti kontrolované odstrely na zasnežených svahoch. Tretím faktorom je prudký nárazový vietor, ktorý znemožňuje mechanizmom a ich obslužnému personálu riadnu úpravu tratí.

Informácie priniesli internetové vydania denníkov Blick a Bild.

Situácia je vážna predovšetkým v švajčiarskych kantónoch Valais/Wallis a Ticino, ako aj v susednom severnom Taliansku, kde je údajne odrezaných od zvyšku sveta okolo 5000 ľudí. Aj odtiaľ hlásia mnoho dočasne uzavretých komunikácií.

V zimnom stredisku Sestriere napadlo v priebehu 48 hodín viac ako 200 centimetrov nového snehu. Pod lavínou sa tu ocitla päťposchodová apartmánová budova neďaleko lyžiarskej stanice, nikto z 29 ľudí však neutrpel zranenia.