Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ľudia vyšli do ulíc Damasku na podporu vlády po vzdušných úderoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnohí v dave odsudzovali amerického prezidenta Donalda Trumpa a volali na slávu Asada.

Damask 15. apríla (TASR) - Sýrska štátna televízia vysielala v sobotu naživo zábery z niekoľkohodinového zhromaždenia v uliciach Damasku, kde stovky ľudí tancovali a kričali heslá na podporu "nezlomnosti" svojej vlády po vzdušných útokoch USA, Francúzska a Británie. Informovala o tom agentúra AP.

Správa štátnej televízie ukázala, ako ľudia mávajú sýrskymi vlajkami, no tiež vlajkami Iránu a Ruska - hlavným spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada počas rokov vojny v krajine. Účastníci uvádzali, že krajinou neotriasli "obmedzené" či "neúspešné" útoky západných krajín, zamerané na potrestanie Asada na údajné použitie chemických zbraní.

Televízia okrem toho vyzvala obyvateľov, aby neverili správam médií, ktoré "úmyselne alebo neúmyselne" zveličujú výsledky vzdušných útokov. Podľa reportáže sýrska protivzdušná obrana zachytili väčšinu rakiet.

"Nebojíme sa rakiet Ameriky. Pokorili sme ich rakety," vyhlásil Mahmúd Ibráhím, ktorý mával sýrskou vlajkou, keď sa vykláňal zo svojho auta.

Mnohí v dave odsudzovali amerického prezidenta Donalda Trumpa a volali na slávu Asada. Neskôr oslavovali aj správu, že sýrska armáda vyhlásila východné predmestia Damasku za "úplne oslobodené" po tom, ako posledná skupina povstalcov opustila mesto Dúmá. Jeho opätovné dobytie je najväčším víťazstvo Asadových síl od dobytia východnej polovice veľkomesta Aleppo v roku 2016.

"Trump neuspel vo svojej agresii. Trumpov neúspech prišiel s víťazstvom našej armády v Dúmá, ktoré je najväčším víťazstvom Sýrskej arabskej armády," vyhlásil 51-ročný štátny zamestnanec Muhammad Hammád.