Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

FOTO: Ľudia prišli prejaviť úctu Alžbete II. do katedrály v Edinburgu

Pohrebný voz preváža rakvu s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. počas smútočného sprievodu zo zámku Holyrood do Katedrály svätého Egídia v škótskom Edinburghu v pondelok 12. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Katedrála svätého Egídia bude otvorená celú noc; jeden z jej správcov však pre Sky News povedal, že dostať sa dovnútra sa nemusí podariť všetkých čakajúcim.

Edinburg 12. septembra (TASR) - Rakvu so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. vystavili v pondelok večer so štátnymi poctami v Katedrále svätého Egídia v Edinburgu. TASR informácie prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Verejnosť sa počas najbližšieho dňa môže prísť do katedrály rozlúčiť s panovníčkou. Rakvu v utorok popoludní prevezú letecky do Londýna. Pred katedrálou sa už od rána tvoril rad ľudí, ktorí panovníčke prišli vzdať poslednú úctu. Katedrála svätého Egídia bude otvorená celú noc; jeden z jej správcov však pre Sky News povedal, že dostať sa dovnútra sa nemusí podariť všetkých čakajúcim.



Alžbetine pozostatky do gotického chrámu v centre Edinburghu previezli v pondelok popoludní zo zámku Holyrood, ktorý je oficiálnym sídlom britských panovníkov v Škótsku. V sprievode za rakvou kráčal jej najstarší syn, nový kráľ Karol III., a jeho traja súrodenci - princezná Anna a princovia Andrew a Edward. Následne sa konala bohoslužba.

Karol III. sa v pondelok pred vystúpením v škótskom parlamente stretol so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou. Tá v priestoroch parlamentu prečítala sústrastný prejav, v ktorom zosnulú kráľovnú nazvala v prudko sa meniacich časoch "veľkou stálicou -kotvou nášho národa". Karol III. následne formálne potvrdil prenos titulov, ktoré mu patria v Škótsku, na svojho staršieho syna princa Williama.