Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kúpili by ste si ho? Londýnsky dom Freddieho Mercuryho je na predaj

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mercury kúpil tento dom v roku 1980 a v nasledujúcom desaťročí ho dal zrekonštruovať, pričom doň vniesol svoj jedinečný vkus a tiež zbierku umenia z celého sveta.

Londýn 28. februára (TASR) - Niekdajší londýnsky dom zosnulého britského speváka Freddieho Mercuryho je na predaj za 30 miliónov libier (vyše 35 miliónov eur). TASR informáciu prevzala z utorkovej správy stanice Sky News.

Rezidencia s názvom Garden Lodge sa nachádza v štvrti Kensington na západe Londýna. Mercury ju zvykol označovať za svoj "vidiecky dom v centre Londýna". Postavená bola v roku 1907 v neogeorgiánskom štýle. Okrem iného sa v nej nachádza jedáleň so zvýšeným stropom, šatník s množstvom zrkadiel, bar, knižnica či záhrada v japonskom štýle.

Mercury kúpil tento dom v roku 1980 a v nasledujúcom desaťročí ho dal zrekonštruovať, pričom doň vniesol svoj jedinečný vkus a tiež zbierku umenia z celého sveta.

V novembri 1991 v ňom Mercury vo veku 45 rokov zomrel na komplikácie spojené s AIDS. Dom zanechal svojej najlepšej priateľke Mary Austinovej, ktorá v ňom žila nasledovných 30 rokov.

Austinová vlani prostredníctvom aukčnej siene Sotheby's rozpredala približne 1500 predmetov z domu, pričom časť výťažku z dražby venovala charitatívnej organizácii Mercury Phoenix Trust, ktorú založili zvyšní členovia skupiny Queen.

Medzi draženými predmetmi bola replika koruny svätého Eduarda, ručne písané texty niektorých z najväčších hitov skupiny Queen, ako aj kolekcia Mercuryho extravagantných pódiových kostýmov. Zelené záhradné dvere domu, ktoré boli pokryté odkazmi od fanúšikov, sa na aukcii predali za 412.750 libier (482.000 eur).