Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Thunbergovú oslobodili spod obvinení o rušení verejného poriadku

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (uprostred) prichádza s ďalšími protestujúci na Westminsterský súd v Londýne 2. februára 2024. Foto: TASR/AP

V prípade odsúdenia hrozila švédskej aktivistke pokuta 2500 libier (2925 eur).

Londýn 2. februára (TASR) - Londýnsky sudca oslobodil v piatok švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú spod obvinení o rušení verejného poriadku. Išlo o vlaňajší protest, keď sa spolu s ďalšími demonštrantmi pokúsila zablokovať stretnutie popredných predstaviteľov ropného a plynárenského priemyslu. TASR informuje podľa agentúry AP.

Thunbergovú oslobodili spoločne s ďalšími štyrmi obžalovanými, pretože sudca John Law označil ako nedostatočné dôkazy, že 17. októbra 2023 porušili zákon o verejnom poriadku.

Polícia podľa sudcu jasne nevymedzila, kde sa majú demonštranti pohybovať. Príkaz na ich rozchod označil za "taký nejasný, až bol nezákonný". Ak ho demonštranti neuposlúchli, podľa sudcu sa nedopustili žiadneho priestupku.

Sudca tiež vyhovie žiadosti obhajcu Raja Chadu a vláda mu bude musieť uhradiť jeho právne služby aj cestovné výdaje jeho klientky Thunbergovej.

Thunbergovú s ďalšími aktivistami zadržala 17. októbra londýnska polícia počas protestu environmentálnych iniciatív Fossil Free London a Greenpeace. V hoteli InterContinental London Park Lane sa konalo stretnutie predstaviteľov ropného a plynárenského priemyslu Energy Intelligence Forum. Stovky demonštrantov sa zišli pred hotelom a pokúsili sa zablokovať vstupy do hotela.

Polícia aktivistov obvinila z porušenia zákona o verejnom poriadku, ktorý polícií umožňuje obmedzovať verejné zhromaždenia. V prípade odsúdenia hrozila švédskej aktivistke pokuta 2500 libier (2925 eur).

Thunbergová (21) sa stala celosvetovo známou predstaviteľkou mladých klimatických aktivistov v roku 2018, keď každý týždeň organizovala klimatické protesty pred švédskym parlamentom. Polícia ju odvtedy zadržala či odviedla z mnohých protestov na celom svete, len vlani to bolo okrem Británie aj vo Švédsku, Nórsku či Nemecku.