Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová prisľúbila 5 miliónov libier na pomoc obetiam požiaru

Theresa Mayová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Krok britskej premiérky nasledoval po ostrej kritike starostu Londýna Sadiqa Khana.

Londýn 16. júna (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová dnes prisľúbila komplexný balík pomoci vo výške päť miliónov libier (5,72 milióna eur) pre obete stredajšieho ničivého požiaru v 24-poschodovom obytnom dome Grenfell Tower v Londýne.

Mayová oznámila pomoc po stretnutí s ľuďmi, ktorí tragédiu prežili. Balík zahŕňa záruku, že im bude poskytnuté nové ubytovanie čo najbližšie k miestu, kde doteraz žili - buď vo štvrti Kesington a Chelsea alebo v susedných štvrtiach.

Mayová uviedla, že sa "rozprávala s ľuďmi, ktorí ušli pred požiarom iba v oblečení, ktoré mali práve na sebe".

Podľa premiérky je finančný fond zameraný na "okamžitú pomoc obetiam, ktorá je potrebná na to, aby sa postarali o seba a svojich blízkych. Budeme ďalej skúmať, čo ďalšie bude treba urobiť".

Jej krok nasledoval po ostrej kritike starostu Londýna Sadiqa Khana.

Množstvo protestujúcich sa dnes pokúsilo vtrhnúť na radnicu londýnskej časti Kensington a Chelsea, kde Grenfell Tower stojí. Žiadali odpovede po požiari obytného domu Grenfell Tower, ktorý si vyžiadal najmenej 30 obetí na životoch.

Dav stoviek ľudí sa zhromaždil pred radnicou, aby vyjadrili svoj názor na tragédiu a nespokojnosť. Množstvo protestujúcich sa potom nahrnulo k vchodu do budovy, odkiaľ ich následne zavolali späť organizátori protestu. Informovala o tom britská tlačová agentúra Press Association (PA).

Videá šíriace sa na sociálnych sieťach zachytávali ľudí, ako prúdia smerom k hlavnému vchodu a chodia po vstupnej hale radnice.

Žiaľ Londýnčanov nad obeťami požiaru v Grenfell Tower sa dnes zmenil na hnev, pretože boli zverejnené správy, že horiace peklo podnietili materiály použité pri nedávnej renovácii obytného výškového domu.

Podľa úvah odborníkov vonkajšie izolačné panely na 24-poschodovej budove dopomohli k rýchlemu šíreniu plameňov z jedného poschodia na druhé. Britský denník Guardian dnes napísal, že stavbári nainštalovali na budovu pri renovácii, ktorá bola ukončená v máji 2016, lacnejší typ izolačných panelov, menej odolný voči horeniu.

Jeden z nahnevaných obyvateľov štvrte vyhlásil: "Ľudia zomierajú preto, že iní ľudia šetria peniazmi."

Londýnska polícia dnes oznámila, že potvrdených obetí požiaru v budove je zatiaľ 30, ale tento počet sa zrejme ešte výrazne zvýši. Požiar sa rozhorel v stredu 14. júna pred 01.00 h miestneho času a mnohých obyvateľov prekvapil v spánku. Rýchlosť, akou sa plamene rozšírili, šokovala expertov a hustý čierny dym prinútil veľa ľudí zostať v 120 bytoch domu a čakať na pomoc.

Nezvestných je ešte okolo 70 ľudí, informovala agentúra PA.

Hasiči dnes za pomoci dronov a cvičených psov pokračovali v prehľadávaní zhorenej kostry budovy, ktorá sa týči nad Notting Dale, nízkopríjmovou mestskou komunitou, nachádzajúcou sa vedľa superluxusnej štvrte Notting Hill v západnom Londýne.