Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Loď s migrantmi na palube odmietla ďalšiu ponuku Španielska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako pripomenula ORF, v nedeľu situácia na palube lode eskalovala - zúfalí migranti skákali do mora, aby sa tak zrejme pokúsili preplávať až k ostrovu Lampedusa.

Barcelona 19. augusta (TASR) - Plavidlo Open Arms organizácie Proactiva, na palube ktorej sa nachádza vyše 100 migrantov, odmietlo už druhú ponuku španielskej vlády na zakotvenie, ktorá sa tentoraz týkala prístavu na ostrove Menorca. Informovala o tom v pondelok agentúra APA.

"Naša loď sa nachádza 800 metrov od pobrežia ostrova Lampedusa a štáty EÚ žiadajú od takej malej humanitárnej organizácie, akou sme, aby sme podnikli trojdňovú cestu za ťažkých poveternostných podmienok," napísala španielska organizácia na Twitteri.

Prístav Mahón na ostrove Menorca sa nachádza približne 900 kilometrov od ostrova Lampedusa, čo je podstatne bližšie než prístav Algeciras v regióne Andalúzia, v ktorom Open Arms v nedeľu odmietla zakotviť. Dôvodom bola príliš veľká vzdialenosť a stav núdze na palube.

Ako pripomenula ORF, v nedeľu situácia na palube lode eskalovala - zúfalí migranti skákali do mora, aby sa tak zrejme pokúsili preplávať až k ostrovu Lampedusa. Lekár z talianskeho ostrova Lampedusa Francesco Cascio vyzval na vylodenie migrantov. "Ľudia na palube lode Open Arms sú vyčerpaní. Verím, že loď budú môcť čo najskôr opustiť," povedal.

Plavidlo Open Arms, ktoré už viac ako dva týždne hľadá bezpečný prístav, sa nachádza pri pobreží talianskeho ostrova Lampedusa. Talianske úrady mu však odmietajú povoliť vylodenie. Loď migrantov zachránila v oblasti Stredozemného mora začiatkom augusta.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v sobotu povolil 27 maloletým migrantom bez sprievodu opustiť loď a vo štvrtok dostali povolenie na vylodenie z "psychologických" dôvodov piati migranti a ďalší štyria, ktorí sú ich rodinnými príslušníkmi.

Španielsko podľa rakúskej stanice ORF ostro kritizovalo Salviniho za jeho tvrdý postoj a jeho reakciu označilo za "neuveriteľnú". Salvini na Twitteri odpovedal: "Kto zostáva neoblomný, vyhráva."

Ako informovala agentúra AP, loď Open Arms navštívil aj slávny holywoodsky herec Richard Gere (69). Migrantom priniesol zásoby jedla a ovocia. Pri tejto príležitosti povedal, že Salvini "robí z humanitárnej núdze politický prípad". Salviniho označil ako "baby Trumpa".

Šéf pravicovopopulistickej strany Liga Severu má rovnakú mentalitu ako americký prezident, uviedol Gere pre pondelňajšie vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera. "Je v ňom rovnaká ignorancia v radikálnom zmysle, na dosiahnutie svojich cieľov využíva strach a nenávisť," vyhlásil Gere.

Salvini Gereovi odkázal, aby migrantov vzal do Hollywoodu a ubytoval ich tam vo "svojich vilách".