Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Líder republikánov v Senáte oznámil, že v novembri odstúpi z postu

Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell vystupuje v Senáte vo Washingtone v stredu 28. februára 2024. Foto: TASR/AP

Tiež uviedol, že plánuje dokončiť svoje súčasné volebné obdobie (končí v januári 2027), avšak z iného miesta v snemovni.

Washington 28. februára (TASR) - Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnel v stredu oznámil, že v novembri z tejto funkcie odstúpi. Je najdlhšie pôsobiacim lídrom v dejinách tejto inštitúcie. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"Jedným z najviac nedocenených talentov v živote je vedieť, kedy prišiel čas posunúť sa do ďalšej kapitoly," povedal. "Preto dnes stojím pred vami... aby som oznámil, že toto bude moje posledné obdobie v pozícii lídra republikánov," dodal.

Tiež uviedol, že plánuje dokončiť svoje súčasné volebné obdobie (končí v januári 2027), avšak z iného miesta v snemovni.

V Senáte tento 82-ročný politik zastupuje štát Kentucky- Prvýkrát bol zvolený v roku 1984 a republikánov vedie od januára 2007. Do Senátu bol naposledy zvolený v novembri 2020.

Americký Kongres tvoria dve komory - Senát a Snemovňa reprezentantov. Voľby sa konajú každé dva roky, keď sa volí 435 členov Snemovne reprezentantov (podľa počtu obyvateľov jednotlivých štátov, Aljaška má jedného a Kalifornia 53) a tretina zo 100 senátorov na šesťročné obdobie (každý štát zastupujú dvaja).