Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Líbyjská pobrežná stráž zachránila v Stredozemnom mori 175 utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Len minulý štvrtok líbyjská pobrežná stráž oznamovala, že jej plavidlá vzali v Stredozemnom mori na svoje paluby počas jediného dňa 680 ľudí.

Tripolis 23. júna (TASR) - Líbyjská pobrežná stráž zachránila v Stredozemnom mori v priebehu jedného dňa ďalších 175 utečencov. V mori pri západnom pobreží krajiny v piatok našli aj päť tiel, uviedla pobrežná stráž v sobotňajšom oznámení.

Zverejnené zábery zachytávajú ľudí bez záchranných viest v preplnenom nafukovacom člne, napoly zaplavenom vodou. Utečencov podľa oznámenia prepravili do záchytného tábora, informovala agentúra DPA.

Len minulý štvrtok líbyjská pobrežná stráž oznamovala, že jej plavidlá vzali v Stredozemnom mori na svoje paluby počas jediného dňa 680 ľudí. Išlo o Afričanov, prevažne Sudáncov.

Líbya, najmä jej západné pobrežie, je hlavnou oblasťou, z ktorej sa migranti predovšetkým zo subsaharskej Afriky vydávajú po mori na cestu do Európy. Severoafrická krajina sa po zvrhnutí dlhoročného vodu Muammara Kaddáfího v roku 2011 ocitla v chaose občianskej vojny. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa v Líbyi nachádza približne 700.000 až milión migrantov.