Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Benghází sa stala terčom bombového útoku ďalšia mešita

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výbuchy nastali počas pravidelných piatkových modlitieb v malej mešite ležiacej v štvrti Madžúrí v líbyjskej metropole Benghází.

Benghází 9. februára (TASR) - Dvojitý bombový útok v mešite v meste Benghází vo východnej Líbyi si v piatok vyžiadal život najmenej dvoch ľudí a 55 ďalších sa pri ňom zranilo. S odvolaním sa na lekárov o tom informovala agentúra Reuters.

Výbuchy nastali počas pravidelných piatkových modlitieb v malej mešite ležiacej v štvrti Madžúrí. Podľa nemenovaného zdroja z prostredia armády nálože umiestnené v taškách pri vchode do mešity odpálili neznámi páchatelia na diaľku pravdepodobne prostredníctvom mobilného telefónu.

Pred dvoma týždňami prišlo pri dvojitom bombovom útoku v inej mešite v Benghází o život 35 osôb.

Druhé najväčšie mesto Líbye Benghází je pod kontrolou Líbyjskej národnej armády (LNA), ktorej velí generál Chalífa Haftar.

LNA bojovala v tomto prístavnom meste na pobreží Stredozemného mora do vlaňajška proti islamistom z rôznych skupín vrátane ozbrojencom napojených na odnože Islamského štátu (IS) či al-Káidy. LNA pod velením Haftara spustila svoju vojenskú operáciu v Benghází v máji 2014 po sérii bombových útokov a atentátov pripisovaných na účet islamistov.

Ako doplnil Reuters, Haftar považovaný za možného kandidáta vo voľbách, ktoré by sa v Líbyi mohli konať do konca roka 2018, si vybudoval autoritu tým, že nastolil stabilitu v Benghází a okolí.

Haftar neuznáva líbyjskú vládu národnej jednoty, ktorá sídli v Tripolise a má podporu OSN.