Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie preukázalo, že izraelské drony boli na bojovej misii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trosky oboch dronov odovzdal Hizballáh libanonskej armáde po tom, čo ich preskúmali jeho experti.

Bejrút 19. septembra (TASR) - Dva izraelské drony, ktoré v auguste havarovali v libanonskom hlavnom meste Bejrút, boli na bojovej misii a jedno z týchto bezpilotných lietadiel bolo vyzbrojené štyri a pol kilogramom výbušniny. Vyplýva to zo záverov vyšetrovania libanonskej vlády, píše vo štvrtok agentúra AP.

Vyšetrovanie preukázalo, že drony vzlietli z bojových lodí v Stredozemnom mori 25. augusta, vyhlásil vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bejrúte libanonský minister obrany Iljás Bú Saab. Následne sa jeden zo strojov zrútil na mediálny úrad libanonského militantného hnutia Hizballáh v južnom Bejrúte. Ďalší dron vybuchol neďaleko o 42 minút neskôr, dodal.

Šéf libanonskej obrany dodal, že to bol "najnebezpečnejší akt agresie zo strany Izraela" od vojny medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006.

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh 25. augusta oznámilo, že dva drony, údajne pochádzajúce z Izraela, zaútočili na jeho baštu v Bejrúte. Jeden z dronov sa zrútil neďaleko tlačovej kancelárie organizácie, druhý neskôr vybuchol vo vzduchu v tej istej lokalite.

Trosky oboch dronov odovzdal Hizballáh libanonskej armáde po tom, čo ich preskúmali jeho experti, ktorí dospeli k záveru, že jedno z bezpilotných lietadiel bolo naložené trhavinami a bolo určené na uskutočňovanie útokov. Druhý dron mal byť prieskumný.