Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lesný požiar v Kalifornii si vyžiadal uzavretie diaľnice

Požiar s názvom Delta vypukol v kalifornskom národnom parku ešte v stredu, 5. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Podľa hasičov požiar spôsobili ľudia. Neinformovali však, či išlo o úmyselné podpaľačstvo alebo nehodu.

Redding 6. septembra (TASR) - Silný požiar si v stredu vyžiadal uzavretie desiatok kilometrov najdôležitejšej diaľnice v americkom štáte Kalifornia, informovala agentúra AP.

Požiar s názvom Delta vypukol v stredu popoludní a v priebehu niekoľkých hodín pohltil takmer 21 kilometrov štvorcových úžitkového dreva a krovinatého porastu po oboch stranách diaľnice Interstate 5 neďaleko hraníc so štátom Oregon na severe Kalifornie. Interstate 5 je hlavnou dopravnou tepnou, ktorá vedie pozdĺž západného pobrežia USA.

Vodiči kamiónov museli opustiť svoje vozidlá, keď plamene postúpili až k diaľnici. Niekoľko z opustených vozidiel sa vznietilo. Vodičom pomáhali hasiči a lesní robotníci.

Podľa hasičov požiar spôsobili ľudia. Neinformovali však, či išlo o úmyselné podpaľačstvo alebo nehodu. "Diaľnica I-5 bola v stredu uzavretá v dĺžke približne 72 kilometrov a vlaky medzi Sacramentom a Oregonom mali meškanie," povedal Chris Losi, hovorca chráneného územia Shasta-Trinity National Forest na severozápade Kalifornie.

Obyvateľov domov a chát v okolí lesa úrady vyzvali na evakuáciu, uviedol Losi. Požiar bol podľa neho silný a rýchlo postupoval, stále sa však držal ďaleko od väčších sídel. Mesto Dunsmuir s približne 1500 obyvateľmi sa nachádza 24 kilometrov od požiaru. Pre obyvateľov vydali výstrahu, aby boli pripravení na evakuáciu v prípade ohrozenia.