Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare v Austrálii si vyžiadali evakuáciu stoviek obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V oblastiach krajiny severne od mesta Sydney medzitým teploty vystúpili až na 35,5 stupňa Celzia.

Sydney 1. októbra (TASR) - Nekontrolovane sa šíriace rozsiahle lesné požiare si v nedeľu na juhovýchode Austrálie vynútili evakuáciu stoviek miestnych obyvateľov v čase, keď krajinu sužujú extrémne horúčavy. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Ľuďom v štyroch mestách v štáte Victoria v regióne Gippsland, kde sa nachádzajú turistami vyhľadávané národné parky a vinárstva, bola úradmi nariadená okamžitá evakuácia, keďže sa plamene dostali až k obydliam. Obyvatelia troch ďalších miest a okolitých oblastí dostali upozornenie, aby sa včas pripravili na odchod.

V oblastiach krajiny severne od mesta Sydney medzitým teploty vystúpili až na 35,5 stupňa Celzia. Podľa AFP ide o najteplejší október v Austrálii od roku 2019.

Najteplejší októbrový deň vôbec v krajine zaznamenali v roku 2004, keď ortuť teplomera ukazovala 38,2 stupňa. Októbrové teplotné rekordy sa zvyčajne zaznamenávajú ku koncu mesiaca, keďže sa dni predlžujú a Austrália sa blíži k letnému obdobiu.

V súvislosti so stúpaním globálnych teplôt v dôsledku klimatickej zmeny vedci varovali, že vlny horúčav a iné extrémne prejavy počasia budú čoraz častejšie a intenzívnejšie.