Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc pozastavili záchrannú misiu v Stredozemnom mori

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Organizácia, podobne ako iné mimovládne organizácie operujúce v Stredozemnom mori, odmietla dodržiavať kódex správania, ktorý vypracovalo talianske ministerstvo vnútra.


Rím 12. augusta (TASR) - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) sa rozhodla pozastaviť svoje aktivity na záchranu migrantov v Stredozemnom mori, čo zdôvodňuje údajným ohrozujúcim konaním líbyjskej pobrežnej stráže, ako aj obmedzovaním zo strany talianskej vlády. Oznámil to dnes šéf talianskej pobočky MSF Loris De Filippi, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Pozastavujeme naše aktivity, pretože máme pocit, že ohrozujúce správanie líbyjskej pobrežnej stráže je už veľmi vážne... a nemôžeme vystavovať našich kolegov nebezpečenstvu," povedal De Filippi. Jeho slová sú tiež prejavom rastúceho napätia medzi mimovládnymi organizáciami a talianskou vládou, ktorá vyslala k pobrežiu Líbye vlastnú misiu, aby pomáhala Líbyjčanom pri obmedzovaní počtu migrantov plaviacich sa do Európy.

Organizácia MSF, podobne ako iné mimovládne organizácie operujúce v Stredozemnom mori, odmietla dodržiavať kódex správania, ktorý vypracovalo talianske ministerstvo vnútra v súvislosti s podozrením, že aktivisti svojím konaním napomáhajú prevádzačom a podnecujú k ďalšej migrácii.