Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lavrov sa vyslovil za tesnejšie vzťahy Ruska a Spojených štátov

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Lavrov navrhol, aby oba štáty posúdili, ako ďalej rozvíjať vzájomné vzťahy. "Aby som znova použil terminológiu počítačových expertov, mali by sme aktualizovať softvér," skonštatoval Lavrov.

Moskva 3. októbra (TASR) - Rusko a Spojené štáty musia mať tesnejšie vzťahy, vyhlásil v rozhovore pre dnešného vydanie ruského denníka Kommersant ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Prezident USA Barack Obama vyzval na "resetovanie" vzťahov s Ruskom v roku 2008, keď sa ujal úradu v Bielom dome. Z počítačovej terminológie je Podľa Lavrova jasné, že reset nemôže trvať večne, pretože "potom by už nešlo o reset, ale chybu v programe".

Lavrov navrhol, aby oba štáty posúdili, ako ďalej rozvíjať vzájomné vzťahy. "Aby som znova použil terminológiu počítačových expertov, mali by sme aktualizovať softvér," skonštatoval Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie sa vyslovil za prehĺbenie ekonomickej spolupráce, ktorú vníma ako vhodný nástroj na zlepšenie kontaktov medzi oboma štátmi. Pripustil, že viaceré iniciatívy musia počkať do obdobia po prezidentských voľbách v USA.

Vzťahy USA s Ruskom sa znova skomplikovali pre spory ohľadom protiraketovej obrany, rešpektovania ľudských práv a kvôli konfliktu v Sýrii, kde sa Moskva odmieta zapojiť do snáh o zvrhnutie režimu Bašara Asada, pretože, ako uviedol Lavrov, "cenou za dosiahnutie tohto geopolitického cieľa budú stovky a tisíce ľudských životov".

Veľkú kritiku Washingtonu vyvolal aj postup ruského súdnictva voči trom členkám punkovej kapely Pussy Riot. Lavrov však tvrdenia zo Západu, že verdikt súdu v kauze bol politicky motivovaný, odmietol.

Republikánsky kandidát na úrad prezidenta USA Mitt Romney počas predvolebnej kampane obvinil Baracka Obamu, že počas uplynulých štyroch rokov bol Biely dom voči Moskve počas príliš ústretový, a označil Rusko "za geopolitického nepriateľa číslo jeden".

Obama na margo republikánskej vlny kritiky povedal, že sa ohľadom rokovaní s Ruskom o plánoch USA na vybudovanie obranného protiraketového štítu v Európe nesnaží nič skrývať.

Plánovaný americký štít protiraketovej obrany v Európe je veľkou prekážkou pre vzťahy Ruska s NATO. USA tvrdia, že štít bude použitý len pre ciele mimo Európy, zatiaľ čo Rusko hovorí, že neexistuje žiadna záruka, že zariadenie nemôže byť obrátené proti jeho územiu.