Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Lajčák tvrdí, že EÚ a NATO majú v Afganistane rovnaké záujmy

Slovenský minister zahraničných vecí spresnil, že EÚ aj NATO sa zhodujú v názore, že musia skoordinovať svoje aktivity a rozvojovú pomoc pre túto ázijskú krajinu.

Luxemburg 23. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po ukončení dnešného zasadania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu uviedol, že európski diplomati rokovali aj o osude Afganistanu po roku 2014, keď túto krajinu opustia vojenské jednotky pod správou Severoatlantickej aliancie (NATO).

"Hovorili sme o tom, čo treba robiť spolu s ďalšími partnermi a spojencami v Afganistane v záujme toho, aby sme zabezpečili dobré ukončenie vojenskej fázy a dobrý začiatok civilnej fázy po roku 2014 v Afganistane," uviedol šéf slovenskej diplomacie v rozhovore pre TASR.

Minister Lajčák priznal, že dnešné rokovanie diplomatov EÚ je svojim spôsobom pokračovaním minulotýždňovej ministerskej konferencie NATO v Bruseli, kde bola hlavnou témou rokovaní práve osud Afganistanu po roku 2014.

"EÚ je významný aktér v Afganistane a naše aktivity sa prelínajú. Aj aliancia sa zhodla na tom, že sa treba sústreďovať na fázu udržateľnosti rozvoja a podpory afganských inštitúcií a práve tu EÚ má možnosť zohrať veľmi silnú úlohu," uviedol Lajčák.

Slovenský minister zahraničných vecí spresnil, že EÚ aj NATO sa zhodujú v názore, že musia skoordinovať svoje aktivity a rozvojovú pomoc pre túto ázijskú krajinu.

"Musíme sa sústrediť na to, aby sme pomohli afganským inštitúciám postaviť sa na nohy," zhodnotil Lajčák spoločné záujmy aliancie a EÚ v Afganistane.

Minister Lajčák o spoločnom postoji EÚ a NATO pre Afganistan



Tu bude player