Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Z Lamanšského prielivu začali vyzdvihovať zostrelený nemecký bombardér

Bombardér Dornier Do-17 Foto: TASR/AP

Bombardér pred takmer desiatimi rokmi objavil miestny rybár.

Londýn 3. mája (TASR) - V Británii sa dnes začali práce na záchrane jediného zachovaného nemeckého bombardéra typu Dornier Do-17, ktorý počas Bitky o Britániu zostrelili nad Lamanšským prielivom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako uviedli projektoví manažéri, lietadlo sa nachádza 16 metrov pod morským dnom, je však v prekvapujúco dobrom stave. Záchranári ho vyzdvihnú pomocou špeciálneho zariadenia ešte tento mesiac, pričom pôjde o doposiaľ najväčšiu záchrannú akciu svojho druhu v Británii.

Bombardér pred takmer desiatimi rokmi objavil miestny rybár a neskôr, v roku 2008, potápači potvrdili, že ide o nemecký ľahký bombardér z obdobia druhej svetovej vojny. Lietadlo po vyzdvihnutí zabalia do gélových a plastových fólií, ktoré ho ochránia pred vplyvom ovzdušia. Až potom ho bude možné previezť do hydratačného tunela, kde lietadlo zbavia vyše 70-ročných nánosov.

Dornier Do-17
Foto: TASR/AP


Náklady na rekonštrukciu unikátneho nálezu sa môžu vyšplhať v prepočte až na 712.000 eur. Záchranný projekt sponzoruje britský Fond na záchranu kultúrneho dedičstva a európsky zbrojársky koncern EADS so sídlom v holandskom Amsterdame.

Po ukončení revitalizačných prác Dornier vystavia v londýnskom Royal Air Force Museum. Na základe odborného výskumu múzea sa dokázalo, že inkriminované lietadlo zostrelili 26. augusta 1940 počas Bitky o Britániu, historicky prvého veľkého vojenského ťaženia uskutočneného výlučne prostredníctvom leteckých síl.

Výskum ďalej ukázal, že nie je jasné, či bombardér jednoznačne zostrelili Briti, alebo ho omylom zasiahli samotní Nemci. Neúspechom sa takisto skončil pokus o vypátranie príbuzných štvorčlennej posádky lietadla. Všetci piloti mali iba okolo 20 rokov.