Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Kvôli škandálu s prostitútkami odstúpili ďalší agenti tajnej služby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hoci je prostitúcia v niektorých častiach Kolumbie legálna, takéto správanie odporuje zásadám Tajnej služby USA a vyvolalo aj hnev vo Washingtone.

Washington 25. apríla (TASR) - Dvaja ďalší agenti Tajnej služby Spojených štátov odstúpili po prepuknutí škandálu s prostitútkami v Kolumbii. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

Službu tak opustilo už osem agentov: príčinou bolo ich správanie pred návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu v juhoamerickej krajine.

Ďalšieho agenta zbavili oprávnenia vykonávať bezpečnostnú prácu, čo ho nakoniec môže donútiť odísť z Tajnej služby USA. Uviedol to vo vyhlásení námestník riaditeľa Paul Morrissey.

Troch z 12 agentov zapletených do škandálu v Kolumbii zbavili vážnych obvinení z neprofesionálneho správania, ale budú čeliť "primeraným administratívnym opatreniam".

Prípad s 21 prostitútkami v hoteli v kolumbijskom meste Cartagena sa týka aj najmenej desiatich príslušníkov americkej armády.

Muži boli ubytovaní v hoteli v Cartagene ako súčasť delegácie, ktorá tam robila prípravy pred Obamovým príchodom na americký summit. Ten sa konal 14.-15. apríla.

Tajná služba USA a americká armáda prípad vyšetrujú.

Hoci je prostitúcia v niektorých častiach Kolumbie legálna, takéto správanie odporuje zásadám Tajnej služby USA a vyvolalo aj hnev vo Washingtone, pretože mohlo ohroziť bezpečnosť ostatných. Členovia amerického Kongresu vyhlásili, že ohľadne škandálu uskutočnia vypočúvanie.