Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pre katarskú krízu sa rýchlo skončil summit krajín Perzského zálivu

Kuvajtský emir šejk Sabah al-Ahmad as-Sabáh, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotlivé delegácie síce na summite svoje zastúpenie mali, na úrovni hláv štátov sa však na schôdzke zúčastnil len katarský emir Tamím ibn Hamad as-Sání a kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh.

Kuvajt 6. decembra (TASR) - Len po pár hodinách sa v utorok skončil výročný summit Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC), ktorý mal pôvodne v Kuvajte prebiehať dva dni. Vo vyhlásení pre televíziu to oznámil kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh.

K skončeniu schôdze došlo pre neúčasť lídrov štyroch z dovedna šiestich arabských krajín zastúpených v GCC, ktorej dôvodom bola mesiace trvajúca diplomatická kríza okolo Kataru, informovala agentúra DPA.

Delegácie si však podľa kuvajtského emira stihli za tento pomerne krátky čas vymeniť názory na výzvy, ktorým momentálne čelí ich región. "S pomocou božej vôle sa nám opäť podarilo preukázať pevnosť nášho Perzského zálivu a jeho schopnosť odolávať výzvam," zhodnotil emir priebeh schôdzky.

Nádeje, že by summit mohol pomôcť pri riešení diplomatickej krízy medzi Katarom a štvoricou arabských krajín vedených Saudskou Arábiou, sa však podľa agentúry DPA rozplynuli ešte skôr než lídri oznámili, že na summit neprídu.

Jednotlivé delegácie síce na summite svoje zastúpenie mali, na úrovni hláv štátov sa však na schôdzke zúčastnil len katarský emir Tamím ibn Hamad as-Sání a kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh.

Kuvajtský emir vo svojom úvodnom prejave povedal, že jeho krajina sa bude aj naďalej snažiť o vyriešenie diplomatickej krízy medzi Katarom a štvoricou arabských krajín, ktorá je považovaná za jednu z najvážnejších aké GCC od svojho vzniku v roku 1981 zažila.

Kríza vypukla po tom, ako Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE) prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli bojkot voči svojmu malému, no bohatému susedovi. Katar obviňujú okrem iného z podpory teroristických organizácií. K ich požiadavkám patrí obmedziť vzťahy s Iránom, vypovedať z krajiny tureckých vojakov či zatvoriť televíziu al-Džazíra.

Kuvajt zohráva v kríze úlohu sprostredkovateľa, od júna však výrazné pokroky nezaznamenal. Delegáciu Saudskej Arábie, namiesto kráľa či vplyvného korunného princa, viedol na utorňajšom summite GCC saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr. Delegácie Bahrajnu, Ománu a SAE na summite taktiež namiesto najvyšších štátnych predstaviteľov viedli len vládni činitelia.

Šesťčlenná GCC združuje Saudskú Arábiu, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrajn a Omán.